Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Γέλα Αγάπα και Τραγούδα

Αφιέρωμα στον Φώτη Πολυμέρη

«Τραγούδησα πριν και μετά τον πόλεμο γύρω στα 400 τραγούδια», γράφει στην Αυτοβιογραφία του, μια από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, ο Φώτης Πολυμέρης, στον οποίο είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ο Φώτης Πολυμέρης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920 και η οικογένειά του ήρθε στην Αθήνα το 1930, όπου λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης ο Φώτης, παράλληλα με το σχολείο, άρχισε να δουλεύει ως μικροπωλητής. Το 1932 γνωρίστηκε με τον Γιώργο Κεφαλά που έπαιζε χαβάγια, δέθηκαν με μεγάλη φιλία και άρχισαν να παίζουν μαζί. Γνωρίζονται με τον Γιάννη Βέλλα και ο Φώτης Πολυμέρης αρχίζει την καριέρα του στο τραγούδι, ενώ το 1935 συμμετέχει για πρώτη φορά σε ηχογράφηση δίσκου με το συγκρότημα «Μποέμ» του Γιάννη Βέλλα.

Από το 1932 έως το 1938, ο Φώτης Πολυμέρης εργάστηκε ως κλητήρας στην ασφαλιστική εταιρία «Allianz», ενώ, παράλληλα, το 1936 άρχισε να τραγουδάει στο κέντρο «Φλώριδα». Το 1937 γνωρίστηκε με τον Νίκο Γούναρη και συνδέθηκε μαζί του με αδελφική φιλία, ενώ δούλεψαν και μαζί.

Το 1940, μαζί με τους αδελφούς Μαλλίδη, δημιούργησε το «Τρίο Μουτσάτσος», ενώ στη διάρκεια της Κατοχής ο Φώτης Πολυμέρης εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ.

Το καλοκαίρι του 1943, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τους Στέλιο Κερομύτη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιάννη Διαμαντόπουλο, Ηλία Μένοικο και Σπύρο Περιστέρη. Το καλοκαίρι του 1944, γνωρίστηκε με τον Σταύρο Τζουανάκο και τον Μανώλη Χιώτη, στον οποίο και πρότεινε να προσθέσει τέταρτη χορδή στο μπουζούκι, κάτι που, όπως λέει ο Πολυμέρης, ο Χιώτης το έκανε με τεράστια επιτυχία.

Ο Φώτης Πολυμέρης συνεργάστηκε ξανά με τους Σπύρο Περιστέρη, Μάρκο Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου, ωστόσο, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος στον Μάρκο, ένιωθε ξένος στο περιβάλλον. Οι μουσικοί δρόμοι του Πολυμέρη και των ρεμπετών χώρισαν, παρέμεινε όμως φίλος με όλους.

Το 1958, ο Φώτης Πολυμέρης πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη και αργότερα στον Καναδά.

Το 1965 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, από όπου επέστρεψε το 1970. Η 54χρονη καριέρα του στο τραγούδι τελείωσε με μια τουρνέ στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 1974.

Ο συνεργάτης των μεγαλύτερων συνθετών της εποχής του, ο φίλος του Τάσου Λειβαδίτη, του Γιάννη Ρίτσου, του Κώστα Βάρναλη, του Μενέλαου Λουντέμη, ο Φώτης Πολυμέρης, ζει στο Παγκράτι και έχει δύο κόρες, την Φανή και την Μαρία, ενώ το 2004 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αγκυρα» η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Φώτης Πολυμέρης, Των Αναμνήσεων η Λιτανεία», ένα βιβλίο - πανόραμα, όχι μόνο της δικής του πορείας, αλλά και μεγάλου μέρους της πορείας της ελληνικής μουσικής στον 20ό αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ