Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Αφαιρούνται τα συρματοπλέγματα φύλαξης

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διέκοψε χτες την απεργία πείνας μετά από 31 μέρες

Μετά την απόφαση του εισαγγελέα επόπτη των φυλακών Κορυδαλλού να αφαιρεθούν τα πλαϊνά συρματοπλέγματα φύλαξης από τον αύλειο χώρο των κρατουμένων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», ο Δημήτρης Κουφοντίνας διέκοψε χτες την απεργία πείνας μετά από 31 μέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν πια σε οριακό σημείο και είχε διαπιστωθεί ατροφία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, με την απόφαση αφαίρεσης του συρματοπλέγματος «η πολιτεία επιδεικνύει τη βούλησή της να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μετριοπάθειας».

Της απόφασης αυτής είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, είχε έκτακτη συνάντηση με τον Αν. Παπαληγούρα.

Να σημειωθεί ότι απεργία πείνας έχουν ξεκινήσει οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, Παύλος Σερίφης και το Σάββατο ξεκίνησε και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο των Σάββα Ξηρού και Παύλου Σερίφη, ενώ στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού έχει μεταφερθεί ο Χριστόδουλος Ξηρός. Ο καταδικασθείς ως αρχηγός της «17Ν», Αλ. Γιωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωσε: «Σε αυτές τις συνθήκες ένας άνθρωπος, όσο συγκροτημένος και αν είναι, μπορεί να οδηγηθεί στην τρέλα».

Στο μεταξύ, οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών φέρονταν να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για να προχωρήσουν σε υποχρεωτική σίτιση του Κουφοντίνα, διαφορετικά θα είναι ποινικώς υπόλογοι. Οι γιατροί αρνήθηκαν να παρέμβουν χωρίς τη συγκατάθεση του απεργού, ενώ η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι τα πολιτικά προβλήματα με την απεργία πείνας δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς.

Την αντίθεσή του στην ντε φάκτο - όπως τη χαρακτηρίζει - επιβολή καθεστώτος ειδικής κράτησης στους καταδικασθέντες για τη «17Ν» εκφράζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Σημειώνει σχετικά ότι «το κράτος δικαίου οφείλει να απονέμει δικαιοσύνη και όχι να εκδικείται. Φαινόμενα τύπου Γκουαντάναμο και "λευκών κελιών" δεν έχουν θέση στην Ελληνική Δικαιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ