Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το πλαίσιο της πρότασης των εμποροϋπαλλήλων

Τη δική τους πρόταση, για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσαν οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, απαντώντας έτσι στα ύποπτα σχέδια της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης. Συγκεκριμένα, οι εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκης διεκδικούν ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που να διασφαλίζει τη σταθερή και συνεχόμενη 7ωρη ημερήσια απασχόληση, το 35ωρο και το πενθήμερο των εργαζομένων, με τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και διατήρηση της απογευματινής αργίας (για Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο). Σε αντίθεση με την πρόταση των εμποροϋπαλλήλων, η πρόταση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ φαίνεται να διασφαλίζει την 48ωρη εβδομαδιαία λειτουργία, τελικά οξύνει το πρόβλημα διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου που εκδηλώνεται έντονα και με το εφαρμοζόμενο μέχρι και σήμερα ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει: Δευτέρα και Τετάρτη 10 π.μ. με 4.30 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10π.μ. με 8 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ. με 3 μ.μ.. Δηλαδή προτείνει 6,5 ώρες λειτουργίας για Δευτέρα και Τετάρτη, 5 ώρες λειτουργίας για το Σάββατο και 10 ώρες λειτουργίας για Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Ετσι οι εργαζόμενοι, τις 3 από τις 6 μέρες λειτουργίας, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το διεκδικούμενο ημερήσιο 7ωρο, πολύ περισσότερο το προβλεπόμενο σήμερα 8ωρο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα ένταση, στο πλαίσιο της επιδίωξης για μονιμοποίηση του φαινομένου διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου (άλλοτε 6 και άλλοτε 9 και 10 ώρες δουλιάς), την κατάργηση στην πράξη του προβλεπόμενου ρεπό, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, κλπ.

Σε συνάρτηση με τις γενικότερες κατευθύνσεις πολυεθνικών, μεγαλεμπόρων και κυβέρνησης, η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου έρχεται να ανοίξει από άλλη πόρτα το ζήτημα διεύρυνσης του ωραρίου, με στόχο την πλήρη απελευθέρωση.

Απέναντι σ' αυτή την προσπάθεια αντιδρούν μαζικά και φορείς των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων. Με ανακοινώσεις τους, άλλωστε, έχουν εκφραστεί ενάντια στην προσπάθεια του ΕΣΘ, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερματίνων και Γουναρικών, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Ταπετσέρηδων Επίπλων, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ