Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ
«Μαύρες» τιμές

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ακτινιδίων της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς οι τιμές που τους προσφέρονται φέτος είναι απαράδεκτα χαμηλές και δεν καλύπτουν στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής.

Τις μέρες αυτές που άρχισε η συγκομιδή στα χωριά της Πιερίας οι έμποροι ζητάνε να αγοράσουν το προϊόν προς 35 και 40 λεπτά το κιλό, που αποτελεί μια από τις πιο χαμηλές τιμές των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα σε μερικά χωριά της Κατερίνης οι τιμές κύλησαν ακόμη παρακάτω, στα 25 λεπτά το κιλό. Η κατάσταση γενικότερα είναι πολύ χειρότερη εκεί όπου δεν υφίστανται πλέον οι συνεταιρισμοί, με αποτέλεσμα λίγοι έμποροι να «κανονίζουν» τις τιμές.

Ιδια είναι η κατάσταση και στα χωριά της Σκύδρας όπου προσφέρονται τιμές 30 και 35 λεπτά το κιλό. Πριν λίγες μέρες στην περιοχή αυτή δόθηκαν και 40 λεπτά στο κιλό και αντί να αυξηθεί η τιμή λόγω της ωρίμανσης του προϊόντος, αυτή κυλάει όλο και χαμηλότερα.

Οι παραγωγοί λένε ότι φέτος που υπάρχει καλή παραγωγή έλπιζαν ότι θα εξασφάλιζαν ένα καλύτερο εισόδημα αφού πέρσι και πρόπερσι η παραγωγή τους καταστράφηκε λόγω του παγετού.

«Επένδυσαν πολλά οι παραγωγοί της περιοχής μας για να βγάλουν ένα καλό ποιοτικό προϊόν και τώρα μας δίνουν εξευτελιστικές τιμές», λέει ο παραγωγός Γιώργος Μαρουφίδης από τον Καταχά Πιερίας. «Είμαστε 60 οικογένειες σ' αυτό το χωριό που ασχολούμαστε πέρα από τα ακτινίδια με καπνά και σιτηρά, με προϊόντα δηλαδή που αντιμετωπίζουμε και μ' αυτά προβλήματα. Σε άλλα χωριά της Πιερίας, όπως το Κίτρος, το Αιγίνιο, υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα με ακτινίδια και εκατοντάδες παραγωγοί αναγκάζονται να δώσουν τα προϊόντα τους στα 25 και 30 λεπτά, όταν στην αγορά της Θεσσαλονίκης η τιμή ανά κιλό φθάνει τα 3 ευρώ. Οι έμποροι θέλουν "να πνίξουν" τον παραγωγό και δεν υπάρχει καμιά προστασία από πλευράς κυβερνώντων», καταλήγει ο παραγωγός από την Πιερία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ