Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Η ιστορία δε διαγράφεται ούτε αλλοιώνεται

Εκδήλωση για τη μάχη της Λαμπούσας

Το μνημείο της Λαμπούσας
Το μνημείο της Λαμπούσας
Την 60ή επέτειο από την ιστορική και νικηφόρα μάχη της «Λαμπούσας» (περιοχή που βρίσκεται λίγη ώρα έξω από το Αλιβέρι, επί της εθνικής οδού Αλιβερίου - Κύμης), όπου οι αγωνιστές του 3ου Τάγματος του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, κατατρόπωσαν και εξόντωσαν ολόκληρη φάλαγγα των Γερμανοφασιστών κατακτητών. Ενώ είχαν μόνο ένα νεκρό, τον ΕΛΑΣίτη Βασίλη Μήτρου με το ψευδώνυμο «Γύφτος», τίμησαν την προηγούμενη Κυριακή το πρωί, στο χώρο που έγινε η μάχη και υπάρχει μνημείο, το παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, αντιστασιακοί, απόγονοι και φίλοι, εργαζόμενοι και πολλοί νέοι.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Κώστας Δελλής, προεδρεύων του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, τόνισε την ανάγκη το ιστορικό έπος του ελληνικού λαού να αναγραφεί και να διδάσκεται στα σχολεία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τις προσπάθειες για απόκρυψη της αλήθειας και διαστρέβλωσης της ιστορίας, που επιχειρεί η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της. «Ειδικότερα, επισήμανε, θέλουν να αποσιωπήσουν την τεράστια συνεισφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜογενών οργανώσεων. Κυρίως, όμως, να διαγράψουν το ρόλο και την προσφορά του ΚΚΕ, ως ψυχή, νου και αιμοδότη, που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του και καθοδήγησε τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Αυτό δε θα το καταφέρουν, γιατί η ιστορική μνήμη δεν ξεθωριάζει, γιατί ο λαός περιβάλλει με μεγάλο σεβασμό τους ήρωές του και αναγνωρίζει την προσφορά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Χρήστος Καρατζάς (Φιλόλαος) διοικητής λόχου στην άλλη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ, στην «Κακιά Σκάλα» και δικό του ποίημα απάγγειλε ο μπάρμπα Σταύρος.

Παραβρέθηκαν συγγενείς του ένδοξου πεσόντα της μάχης, ΕΛΑΣίτη Βασ. Μήτρου, ο πρώην δήμαρχος Αμαρυνθίων, Γιώργος Στρουμπούλης, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συμπαράταξης» Χαλκίδας, Βαγγέλης Σταματούκος, αντιπροσωπείες των ΚΟ Κύμης και Αλιβερίου του ΚΚΕ, της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ με τον Γραμματέα Θανάση Παππά και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας της ΚΝΕ, της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Νότιας Εύβοιας και άλλων φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ