Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο χαρακτήρας της μάχης του Δεκέμβρη '44

Στο χαρακτηρισμό των μαχών του Δεκέμβρη 1944 ως εμφύλιου αναφέρεται ο σ. Μαντάς Γεώργιος από τους Αμπελόκηπους και υποστηρίζει:

«Στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη, στις 26 Σεπτέμβρη 2004, δημοσιεύτηκε το δεύτερο μέρος από την απάντηση του συντρόφου Μάκη Μαΐλη, σχετικά με την προσπάθεια που κάνουν διάφοροι καλοθελητές (οι περισσότεροι σκόπιμα), για να παραποιηθούν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο της Κατοχής. Επειδή εκτιμώ ιδιαίτερα τον σ. Μ. Μαΐλη, για τη σαφήνεια και ακρίβεια των γραπτών του, θέλω να εκφράσω τη διαφωνία μου με το συμπέρασμά του, ότι: «Αντίθετα, οι 33 ημέρες των μαχών του Δεκέμβρη του 1944 και τα χρόνια 1946 - 1949 ήταν μέρες και χρόνια εμφυλίου πολέμου, παρά την ενεργό στρατιωτική παρουσία των Εγγλέζων αρχικά και των Αμερικανών αργότερα».

Ως προς το γεγονός ότι η σύγκρουση στα χρόνια 1946 - 1949 ήταν εμφύλιος πόλεμος, δεν έχω την παραμικρή αντίρρηση. Μάλιστα, πιστεύω ότι αυτός ο εμφύλιος άρχισε από την πλευρά της αντίδρασης, αμέσως μετά τη «Συμφωνία της Βάρκιζας» στα 1945, όταν οι διάφορες συμμορίες δολοφονούσαν καθημερινά τους αφοπλισμένους ΕΛΑΣίτες.

Η διαφωνία μου είναι που ο σ. Μ.Μ. χαρακτηρίζει τη σύγκρουση του Δεκέμβρη 1944 ως εμφύλιο πόλεμο. Ασφαλώς, στις μάχες του Δεκέμβρη πήραν μέρος από την πλευρά των Αγγλων και χωροφύλακες και ταγματασφαλίτες ντυμένοι με εγγλέζικα ρούχα και άλλες ομάδες χιτομοναρχικών. Αλλά τη μάχη τη δώσαμε με τους Εγγλέζους. Αυτοί φέρανε κοντά 60 χιλιάδες στρατό, εκατοντάδες τανκς και κανόνια, όπως και δεκάδες αεροπλάνα. Για όλους εμάς, που ζήσαμε τότε τα γεγονότα, ο Δεκέμβρης ήταν το αποκορύφωμα της Εθνικής Αντίστασης. Μόνο ο καταχτητής είχε αλλάξει! Εμφύλιες συγκρούσεις γίνανε σ' όλη τη διάρκεια της κατοχής και κατά το Δεκέμβρη. Ομως, αυτό δε σημαίνει ότι η Εθνική Αντίσταση που έκανε το ΕΑΜ εναντίον των κατακτητών (Ιταλών - Γερμανών - Βουλγάρων) δεν ήταν εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, επειδή σημειώθηκαν και εμφύλιες συγκρούσεις.

Το Δεκέμβρη τον επέβαλαν οι Αγγλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν, κατά τις 25 Δεκέμβρη, ο υποτακτικός τους πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί, ο Τσόρτσιλ αυτοπροσώπως διέταξε τον Σκόμπι και τον Λίπερ «εν ανάγκη να τον δέσουν», αλλά να μην τον αφήσουν να παραιτηθεί.

Τελειώνοντας, πιστεύω ότι αν υιοθετήσουμε την άποψη ότι ο Δεκέμβρης ήταν εμφύλιος πόλεμος, δικαιώνουμε τους ψευσοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ που στα 1982 ψήφισαν την «αναγνώριση» της Εθνικής Αντίστασης, που όμως κατά τη γνώμη τους άρχιζε στα 1941 (σωστά) αλλά τελείωνε τον Οκτώβρη του 1944 (όταν, δηλαδή, στην Αθήνα είχε έρθει σαν πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου).

Τη λήξη της αντίστασης του Οκτώβρη του 1944 δεν την αποδέχτηκαν ποτέ οι ΕΑΜικές οργανώσεις, που επέμειναν και επιμένουν ότι οι 33 μέρες μαχών το Δεκέμβρη του 1944 ήταν συνέχιση της Εθνικής Αντίστασης. Μόνο που ο καταχτητής ήταν άλλος!»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ