Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπόθεση όλων η απεργία

Εκπρόσωποι των ΕΒΕ, των γυναικών, των συνταξιούχων, των μαθητών και των γονέων, με δηλώσεις τους στο «Ρ», μιλάνε για την απεργία των οικοδόμων και την ανάγκη να στηριχτεί απ' όλους, γιατί τα αιτήματα που παλεύουν απαντάνε και στις δικές τους σύγχρονες ανάγκες. Ταυτόχρονα, δε, ανοίγουν δρόμο για κοινό συντονισμένο αγώνα, ενάντια στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Γεράσιμος Χιόνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, τόνισε: «Το πλαίσιο αιτημάτων της απεργίας των οικοδόμων ξεπερνά τα όρια του κλάδου. Η στήριξη της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση και των αυτοαπασχολούμενων ή και με προσωπικό ηλεκτρολόγων, υδραυλικών κ.ά., οι οποίοι με τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, η οποία επιταχύνθηκε μέσα από την ανάθεση των Ολυμπιακών έργων στις μεγαλοεταιρίες και την έλλειψη παραγωγικών συνεταιρισμών, οδηγούνται σε αφανισμό.

Η απεργία μπορεί να γίνει αφορμή, ώστε να βγουν μπροστά εργαζόμενοι και επαγγελματίες, να συντονίσουν τη δράση τους, να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Η επιτυχία της απεργίας αποτελεί υποχρέωση και καθήκον όλων των λαϊκών στρωμάτων και των ΕΒΕ, οι οποίοι πρέπει οργανωμένα, συντονισμένα και αποφασιστικά να μπουν στον αγώνα για να προχωρήσει από κοινού η δράση ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε από την αντιλαϊκή πολιτική».

Ο Μιλτιάδης Μπάρκας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, τόνισε: «Η απεργία των οικοδόμων είναι δίκαιη, αλλά και επιβεβλημένη, γιατί τα προβλήματα οξύνονται διαρκώς. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα στη Δυτική Αθήνα όπου βρίσκονται οι εργατουπόλεις με πολύ σοβαρά προβλήματα για τους εργαζόμενους που έχουν παιδιά σε σχολείο. Είναι ενδεικτικό για την κατάσταση της Παιδείας σε αυτές τις περιοχές που ζουν κυρίως εργαζόμενοι το δικό μας σχολείο, στο οποίο ακόμη δεν έχουν έρθει καθηγητές και πρέπει να βοηθήσουμε όπως μπορούμε τα παιδιά μας, προκειμένου να καλύψουν τα κενά που έχουν στην εκπαιδευτική ύλη. Τα αιτήματα, λοιπόν, των οικοδόμων είναι δίκαια και καλύπτουν τα ελάχιστα μπροστά σ' αυτά που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει μια εργατική οικογένεια. Ο αγώνας των οικοδόμων είναι και δικός μας αγώνας, είναι αγώνας κάθε εργαζόμενου».

Ο Κώστας Λαυρέντζος, μαθητής νυχτερινού ΤΕΕ, μέλος του Συντονιστικού Σχολείων Νυχτερινών Μαθητών, σημείωσε: «Θα συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση και με δικά μας μπλοκ και πανό, γιατί πολλοί από τους μαθητές των νυχτερινών σχολείων είναι εργαζόμενοι σε κατασκευαστικά επαγγέλματα και δεν μπορούμε να μη συνταχθούμε με τους οικοδόμους. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε κοντά τους. Μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε, αλλά και να ακουστούν πιο δυνατά τα κοινά μας αιτήματα. Μόνο με κοινό αγώνα μπορούμε να καταφέρουμε κάτι, να σπάσουμε την τρομοκρατία, να έχουμε ενότητα με τους ξένους εργάτες, μια και στα νυχτερινά σχολεία υπάρχουν πολλοί ξένοι μαθητές».

Η Αγγελική Τουμανίδου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, τόνισε: «Η Ομοσπονδία στηρίζει την απεργία των οικοδόμων και καλεί τις γυναίκες να πλαισιώσουν τις επιτροπές στήριξης της απεργίας σε κάθε συνοικία μαζί με τους άλλους φορείς γονέων, μαθητών, κ.ά. Τα αιτήματα των οικοδόμων είναι και αιτήματα όλων των εργαζομένων. Στηρίζουμε το δικαίωμά τους στη ζωή, στη δουλιά, το δικαίωμα για μισθούς και συντάξεις, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο και που εντείνεται μετά το τέλος των Ολυμπιακών έργων, θα πλήξει άμεσα τις οικογένειες των οικοδόμων. Με τα εργατικά ατυχήματα - εγκλήματα, που αφήνουν πίσω γυναίκες χήρες, παιδιά ορφανά, τα προβλήματα να τρέχουν και τις οικογένειες να τα βγάζουν δύσκολα. Οι γυναίκες, τα παιδιά και των οικοδόμων πλήττονται άμεσα από αυτήν την πολιτική».

Ο Βασίλης Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε με τη σειρά του: «Οι συνταξιούχοι και παλαίμαχοι των αγώνων και της εργατικής αλληλεγγύης θα σταθούμε στο πλευρό των οικοδόμων, που πνίγονται σήμερα από την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Στηρίζουμε κάθε εργατική κινητοποίηση για τη βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης, πόσο μάλλον όταν επεκτείνεται και στη νεολαία, στις γυναίκες και τους συνταξιούχους. Κάθε αγώνας της εργατικής τάξης, μας βρίσκει αλληλέγγυους, γιατί με τον αγώνα αυτό βελτιώνεται και η θέση των συνταξιούχων. Είναι σίγουρο ότι η εργατική τάξη μόνο ενωμένη και με κοινό αγώνα μπορεί να αντιμετωπίσει και να αποκρούσει την επίθεση της άρχουσας τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ