Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού

Ενα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας τραγωδού Κατίνας Παξινού θα παρουσιάσει η εκπομπή «Παρασκήνιο» που θα μεταδώσει η ΕΤ1, αύριο Τετάρτη στις 13.00. Το δεύτερο μέρος θα μεταδοθεί μεθαύριο Πέμπτη.

Η ίδια η Κατίνα Παξινού αποφαίνεται για τη ζωή της με πέντε λέξεις: «Εκανα παιδιά, έθαψα παιδιά, έζησα». Παιδιά της, εκτός από την κόρη της Εθελ, που έφυγε στα 16 της, ήταν και όλοι οι ρόλοι των νεκρών παιδιών που πέθαιναν κάθε βράδυ στην αγκαλιά της. Από τον «Ματωμένο γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Βραβείο BBC), μέχρι τους «Βρικόλακες» του Ερρίκου Ιψεν, δεκάδες ρόλοι οδηγούσαν τα παιδιά της στο θάνατο. Και αυτή μέσα από αυτά θρηνούσε την Εθελ.

Με τη θεατρική της παρουσία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Σε μια και μόνο εμφάνισή της σε δεύτερο ρόλο στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Ερνεστ Χεμινγουέι, πήρε το Οσκαρ και ακολούθησαν έτσι συνεργασίες με τους πλέον αξιόλογους σκηνοθέτες σαν τους Ορσον Ουέλς, Λουτσίνο Βισκόντι κ.ά.

Συγχρόνως όμως αψήφησε ολόκληρη κινηματογραφική σταδιοδρομία χάριν του θεατρικού λόγου. Οδηγημένη πολλές φορές από τον Αλέξη Μινωτή, έφερε τις πρώτες αναπαραστάσεις της τραγωδίας. Αυτή, μετά από αιώνες, έπαιξε για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, η ίδια εγκαινίασε τα Επιδαύρια. Στην τελευταία της παράσταση, όταν αρρώστησε, έσερνε το κάρο της «Μάνας Κουράγιο» του Μπέρτολντ Μπρεχτ και ήταν σαν να έσερνε το βάρος όλης της ζωής, ένα βάρος γεμάτο περιπέτειες, αξεπέραστες ερμηνείες, ταινίες και μια γενική διεθνή αναγνώριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ