Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μελετά ενίσχυση των Αρχαίων Ελληνικών

Την ενίσχυση της διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εξήγγειλε χτες η υπουργός Παιδείας μετά από σύσκεψη που είχε για το θέμα με τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Μιχ. Παπαδόπουλο. Κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο με τους προκατόχους στο υπουργείο Παιδείας που βλέπουν στα Αρχαία Ελληνικά τη «λύση» στο πρόβλημα της «λεξιπενίας».

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας αφορά ενίσχυση της διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, ήδη από το τρέχον σχολικό έτος, στο τελευταίο τμήμα (Μάρτης - Μάης 2005). Για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, προτείνει την προσθήκη μίας ώρας εβδομαδιαίας διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, ενώ μόνο για την Α' Λυκείου, προτείνεται η προσθήκη 2 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο, «θα αξιοποιηθούν για την εμπέδωση των γλωσσικών φαινομένων και την επαρκέστερη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας».

Η υπουργός Παιδείας διατύπωσε με το πρόσχημα της «μη ορθής χρήσης της γλώσσας», «τις αδυναμίες στην έκφραση και τη λεξιπενία», την πρόταση για την ενίσχυση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών. Μία πρόταση που έχει εφαρμοστεί ήδη στην εκπαίδευση χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα, αλλά αντίθετα αποτελεί μέρος του. Είναι αναγκαία η σωστή και αποτελεσματική διδασκαλία της γλώσσας, είναι η διδασκαλία της σύγχρονης μορφής της γλώσσας που να αντανακλά μια σύγχρονη πραγματικότητα και αποτελεί εργαλείο επικοινωνίας, σκέψης και βίωσης της πραγματικότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα βιβλία του ΟΕΔΒ και συγκεκριμένα για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου το βιβλίο της «Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας», ενώ για την Α' Λυκείου το «Εγχειρίδιο Γλωσσικής Διδασκαλίας» ενώ προτείνεται και η προσθήκη διδασκαλίας και δεύτερης ξένης γλώσσας στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ