Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«... Εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης»

Στην επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης στην ελληνική διανόηση θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Τα εκατομμύρια των ανθρώπων του μόχθου, της Γης οι κολασμένοι, οι κομμουνάροι του Παρισιού, οι νεκροί της ματωμένης Κυριακής της Πετρούπολης ήταν εκεί. Το συνειδητό προλεταριάτο με το όπλο στο χέρι ανέβαινε νικηφόρο τα 117 σκαλοπάτια των Χειμερινών Ανακτόρων, 24 Οκτώβρη, 25, 26... η κανονιά του «Αβρόρα», τα διατάγματα για τη γη και την ειρήνη, μέσα στα 24ωρα παρελαύνει με κόκκινη σημαία, συμπυκνωμένος ο ιστορικός χρόνος, κάθε μέρα μετράει, για δεκαετίες, νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το διάταγμα για την ειρήνη, μέσα στις φλόγες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η φωνή της σοβιετικής εξουσίας πάνω από τους βρυχηθμούς των κανονιών και τις οιμωγές των προλετάριων, που τους έστελναν να αλληλοσφαχτούν για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους, άνοιξε μια χαραμάδα ελπίδας στους λαούς και τους έκανε να στρέψουν τα βλέμματα στο κόκκινο άστρο που ανέτειλε πάνω από τον κόσμο. Οι εξελίξεις επιταχύνονται παγκοσμίως, ενώ η Οχτωβριανή Επανάσταση άσκησε βαθιά και καταλυτική επίδραση και στο νεαρό εργατικό κίνημα της Ελλάδας. Ηταν τότε που άρχισαν να ακούγονται για πρώτη φορά στις συνελεύσεις των εργατικών σωματείων οι λέξεις «πάλη των τάξεων», «κοινωνικοί αγώνες», είναι από τότε που αρχίζει η περίοδος συγκέντρωσης των δυνάμεων της εργατικής τάξης που θα οδηγήσει το Νοέμβρη του 1918 στην ίδρυση του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ από το 1924 και μετά).

Κάτω από την επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης ακούγονται τα πρώτα επαναστατικά τραγούδια, ενώ τεράστια ήταν η επίδραση της προλεταριακής επανάστασης στους Ελληνες διανοούμενους και πρώτα απ' όλα ανάμεσα στους οπαδούς του μαχόμενου δημοτικισμού και το φιλολογικό τους περιοδικό «Νουμάς». Ο,τι καλύτερο είχε να επιδείξει την εποχή εκείνη η ελληνική διανόηση, ασχέτως βέβαια από τις επιμέρους απόψεις των διανοούμενων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ή τη μετέπειτα πορεία τους, χαιρέτισε την Οχτωβριανή Επανάσταση, ενώ υπήρξαν και διανοούμενοι που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του σοσιαλισμού και πάλεψαν για τα μεγάλα και πανανθρώπινα ιδανικά του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Μεγάλη στιγμή για την ελληνική διανόηση ήταν η έκκληση που υπέγραψαν το 1921, 24 από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης «για τους πάσχοντες πληθυσμούς της Ρωσίας» που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τον εμφύλιο πόλεμο και την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

87 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις μεγάλες μέρες του Κόκκινου Οχτώβρη, άνεμοι και θύελλες γύρω μας πνέουν και τα ουρλιαχτά του ιμπεριαλισμού και της τερατώδους πολεμικής μηχανής του φροντίζουν να μην αφήνουν καμιά αυταπάτη, εκτός από αυτούς που εθελοτυφλούν ή σκόπιμα εξαπατούν. «Το ζήτημα δεν είναι να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, αλλά να τον αλλάξουμε» έγραψε ο Κάρολος Μαρξ, το αίτημα παραμένει πάντα επίκαιρο, σε καιρούς που η οργή των περισσοτέρων αρχίζει και ωριμάζει και μετατρέπεται σε συνείδηση, όπως ακριβώς και τις μέρες του Οχτώβρη, όπου το προλεταριάτο απέδειξε ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ