Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλπάζει η ανεργία στη Γερμανία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά χρόνων, βρίσκεται η ανεργία στη Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα αυξήθηκε τον Οκτώβρη κατά 12.000 άτομα. Εφθασε, έτσι, στα 4.457 εκατομμύρια άτομα και το ποσοστό της ανεργίας είναι 10,7%.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας Bundesbank, πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ανέργων από το Γενάρη του 1998. Εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, αναμένεται νέα αύξηση της ανεργίας τους επόμενους μήνες. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως σύντομα ο συνολικός αριθμός των ανέργων θα φθάσει στα πέντε εκατομμύρια!

Ενας από τους λόγους που ωθούν στην αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία είναι η εφαρμογή της περιβόητης «Ατζέντας 2010», με την οποία η κυβέρνηση Σρέντερ επιχειρεί να «σαρώσει» τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. «H αύξηση του αριθμού των ανέργων σχετίζεται με τις μεταρρυθμίσεις του κράτους πρόνοιας», εκτιμά και ο Χάρλαντ Γεργκ, αναλυτής της Dresdner Bank. O ίδιος προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2005 θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ομοσπονδία γερμανικών κατασκευαστικών εταιριών HDB προβλέπει ότι θα απολυθούν περισσότεροι εργαζόμενοι το επόμενο έτος.

Η μεγάλη ανεργία και η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς δίνει η μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen», η οποία ασκεί απροκάλυπτο εκβιασμό στους εργαζόμενους, ζητώντας να συμφωνήσουν σε «πάγωμα» των αποδοχών τους για μια τουλάχιστον τριετία, αλλιώς θα προχωρήσει σε 30.000 απολύσεις.

Υπό την απειλή των απολύσεων, όχι μόνον η «Volkswagen», αλλά και πολλές άλλες γερμανικές επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζόμενους όχι μόνο πάγωμα, αλλά και μείωση των αποδοχών τους, καθώς και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, όπως το ωράριο εργασίας. Ετσι, η Ενωση των Λιανεμπόρων, επισείοντας την απειλή των απολύσεων, ζητάει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.

Η ύφεση ρίχνει τη βαριά σκιά της πάνω στην αγορά εργασίας. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία της γερμανικής οικονομίας αναφέρει ότι η αύξηση του γερμανικού AEΠ δε θα είναι μεγαλύτερη από 1,8% το τρέχον έτος. Με ένα τέτοιο ποσοστό, η κατάσταση μόνο προς το χειρότερο μπορεί να προχωρήσει.

Η κυβέρνηση Σρέντερ, αντί να πάρει μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων, προωθεί για εφαρμογή, από την 1η Γενάρη 2005, την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας και τη διακοπή της επιδότησης των ανέργων, που δε θα δεχτούν τη θέση που θα τους προταθεί από το Γραφείο Εργασίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ