Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Παγκινητοποίηση στις 10 Νοέμβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση στα Γιάννενα
Από παλιότερη κινητοποίηση στα Γιάννενα
ΓΙΑΝΝΕΝΑ (της ανταποκρίτριάς μας Μαρίας ΠΕΡΓΑΝΤΗ).--

Εργάτες, αγρότες στις 10 Νοέμβρη θα συναντηθούν στον αγώνα ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντεργατική, αντιαγροτική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατιάς, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα εκφράζει και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Οι οικοδόμοι θα συναντηθούν με τους άλλους εργατοϋπαλλήλους και μαζί με τους αγρότες θα διαδηλώσουν ενάντια στην ίδια πολιτική που μαραζώνει την ύπαιθρο, ξεκληρίζει την αγροτιά και μεγαλώνει τις ουρές των ανέργων. Οι οικοδόμοι κινητοποιούνται στα πλαίσια της πανελλαδικής τους απεργίας και στη Βορειοδυτική Ελλάδα έχουν μπει για τα καλά στη μάχη. Σε σχέση με τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου στην περιοχή σημειώνεται ότι στη σύσκεψη των Σωματείων Οικοδόμων που είχε οργανώσει η Ομοσπονδία πριν από λίγο καιρό υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων η μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης των Οικοδόμων, το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ενώ καταγγέλθηκε και η στάση της Επιθεώρησης Εργασίας που λειτουργεί ως μηχανισμός της εργοδοσίας. Ετσι, καταγγέλθηκε, εξαιτίας αυτής της κατάστασης δεκάδες είναι τα εργατικά ατυχήματα σε όλη την περιοχή και αρκετά από αυτά είναι θανατηφόρα.

Επισήμαναν ακόμα την όξυνση του προβλήματος της ανεργίας στη Β/Δ, μετά τη λήξη έργων όπως τα Ολυμπιακά έργα, η γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου, το Νοσοκομείο Αγρινίου και άλλα. Ακόμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της σύσκεψης έχει αυξηθεί ο αριθμός των οικοδόμων, γιατί οι απολυμένοι από τα εργοστάσια, οι αγρότες που έχουν ξεκληριστεί και οι μετανάστες στρέφονται στην οικοδομή για το μεροκάματο.

Για τη ΔΩΔΩΝΗ

Την ίδια στιγμή, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου κινδυνεύουν να χάσουν το τελευταίο τους στήριγμα, τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Μόνο που το «δικό τους πρόβλημα» στηρίζει όλη την οικονομία και την ανάπτυξη της Ηπείρου και από αυτή την άποψη είναι πρόβλημα όλης της Ηπείρου. Ετσι, αγροτοκτηνοτρόφοι, εργατοϋπάλληλοι και έμποροι συμμαχούν, για να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και να απαιτήσουν τη στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ηπειρο.

Η Επιτροπή Αγώνα Ηπείρου που συγκροτήθηκε γι' αυτό το σκοπό και συγκροτείται από Εργατικά Κέντρα, Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, Σωματεία και Συλλόγους Εργαζομένων της Ηπείρου, και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων βρίσκεται στη διαδικασία συντονισμού των φορέων και ένταξης σε αυτό περισσότερων δυνάμεων. Με στόχο τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου που θα εντείνει τον αγώνα, για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ με οποιονδήποτε τρόπο. Και, παράλληλα, να αντιπαλέψει τις αιτίες που χτυπάνε την κτηνοτροφία και την οικονομία της περιοχής.

Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο που πραγματοποιεί η Επιτροπή Αγώνα, το Εργατικό Κέντρο Αρτας πήρε απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας. Παράλληλα, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν ενάντια στα μέτρα και τις πολιτικές που εντείνουν την ανεργία, τις απολύσεις, την ακρίβεια, την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας του νομού και τους κινδύνους που καθημερινά διατρέχουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ στις απαράδεκτες εγκαταστάσεις των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Αρτα. Ενώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού βάζει στο ίδιο πλαίσιο το αίτημα να δοθεί διέξοδος στο θέμα της καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου και της παραγωγής του νομού από τους περσινούς παγετούς.

Στα Γιάννενα, η Επιτροπή Αγώνα θα συναντηθεί με τους απεργούς εργατοϋπαλλήλους του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων που έχει προκηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία, αλλά και για να σταματήσει το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Για την άμεση πληρωμή των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι στα ΧΥΤΗΡΙΑ Ηπείρου και σε άλλες επιχειρήσεις, για την αυθαιρεσία των εργοδοτών Νιτσιάκου, Γιαννέτα που παρεμποδίζουν τους εργαζόμενους να ιδρύσουν Σωματείο.

Στο Αγρίνιο

Η 10 Νοέμβρη είναι μέρα αγώνα και για την Αιτωλοακαρνανία, όπου το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στην Πανεργατική Απεργία που κήρυξε. Τους καλεί να παλέψουν με αφετηρία τα προβλήματά τους και γνώμονα τα συμφέροντά τους, με βάση το ταξικό αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με το ΕΚΑ, οι νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή είναι τραγικές για την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα. Η ακρίβεια οργιάζει, εξανεμίζοντας το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων. Η ανεργία έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και φουντώνει διαρκώς. Κάθε οικογένεια έχει 1 με 2 ανέργους και συνολικά στην περιοχή του Αγρινίου μόνο φτάνουν τους 9.000!! Τα εργοστάσια και οι βιοτεχνίες κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Χιλιάδες είναι οι απολυμένοι που πετιούνται στο δρόμο, όπως οι εργαζόμενοι στη ΦΛΩΡΑ ΑΕ. Χιλιάδες εργαζόμενοι της περιοχής κάνουν επίσχεση εργασίας για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Χιλιάδες νοικοκυριά ζουν με δανεικά χρεωμένοι με δάνεια, πιστωτικές κάρτες, δανεικά από φίλους και συγγενείς. Οι συμβασιούχοι βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας.

Με τους εργατοϋπαλλήλους και τους απεργούς οικοδόμους του Αγρινίου θα συναντηθούν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού της Αιτωλοακαρνανίας στα πλαίσια της πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, τα προβλήματα της αγροτιάς και το βίαιο ξεκλήρισμά της οξύνονται χρόνο με το χρόνο. Λόγω της αυξημένης παραγωγής θα βρεθούν εκτός επιδότησης πολύ μεγάλες ποσότητες βαμβακιού. Στα καπνά, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη φέτος. Εχουν μειωθεί δραματικά ο συνολικός αριθμός των καπνοπαραγωγών, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και οι παραδοθείσες ποσότητες. Η επιτραπέζια ελιά, που η τιμή έχει κατρακυλήσει στα 30 - 40 λεπτά, οδηγείται στα ελαιοτριβεία με μεγάλη απώλεια εισοδήματος. Στο πλαίσιο των αιτημάτων της εντάσσεται και το αίτημα της Επιτροπής Αγώνα Ηπείρου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ και για τη στήριξη της κτηνοτροφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ