Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οπως στη ναζιστική Γερμανία!

Τα τρένα κουβάλαγαν νυχθημερόν εκατομμύρια αιχμαλώτους απ' ολόκληρη την Ευρώπη. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης φύτρωναν σαν μανιτάρια. Οι φωνές των βασανισμένων έσκιζαν τους ουρανούς. Οι μυρουδιές από τα καμένα κορμιά γέμιζαν την ατμόσφαιρα. Ο γερμανικός λαός δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν καταλάβαινε! Οταν τέλειωσε ο πόλεμος και ζητήθηκαν ευθύνες άρχισαν οι δικαιολογίες: νομίζαμε, ξέρετε, ίσως, αλλά!..

Νομίζαμε, ξέρετε, ίσως, αλλά,.. θα πει και ο αμερικάνικος λαός, όταν θα τον καλέσει και αυτόν η ιστορία να απολογηθεί. Να απολογηθεί για τη Βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Για την Κορέα, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρική. Για τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ... Τα εγκλήματα της Αμερικής μυρίζουν καμένα κορμιά και κανείς, πια, δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν του μυρίζει η καμένη σάρκα. Πως δεν ακούει τις κραυγές των βασισμένων. Πως δε βλέπει τα εκατομμύρια των αιχμαλώτων, των κυνηγημένων, των πεινασμένων. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές και τις εξορίες. Τους αποκλεισμούς ολόκληρων λαών και τα εμπάργκο!

Αθώος, λοιπόν, και αφελής ο αμερικάνικος λαός; Θα αποδεχτούμε αυτή την ανόητη εξήγηση, που προβάλλεται έντεχνα και σκόπιμα, ότι, τάχα μου, ο μισός αμερικάνικος λαός δεν πάει να ψηφίσει και ο άλλος μισός καλύτερα να μην ψήφιζε; Θα αποδεχτούμε πως έχουμε να κάνουμε με ζώα; Με πρωτόγονα μάλιστα ζώα όπου καταλαβαίνουν μόνον τα στοιχειώδη; Και όλο αυτό το καπιταλιστικό «θαύμα», αυτή την τεχνολογία, την αποστολή στο φεγγάρι,.. όλα ετούτα τα επιτεύγματα, τα έφτιαξαν αμόρφωτοι και ηλίθιοι άνθρωποι; Ανθρωποι που δεν ακούνε, δεν οσφρίζονται, δεν καταλαβαίνουν;

Ωστε δεν πήρε χαμπάρι ο αμερικάνικος λαός ότι ψηφίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία ενέκριναν, και μάλιστα εν λευκώ, την εξάπλωση του πολέμου; Την εξάπλωση της αυθαιρεσίας; Οτι ενέκριναν την εισβολή σε τρίτες χώρες; Την καταλήστευση των πρώτων υλών ολόκληρου, πια, του πλανήτη; Δεν ξέρανε πως ψηφίζοντας όπως ψήφισαν ή απέχοντας θα ελευθέρωναν όλα τα κακοφορμισμένα κοράκια και η ανθρωπότητα θα γνωρίσει μια ακόμα ντροπή; Ο ανθρώπινος πολιτισμός θα γράψει μια, ακόμα, μαύρη -κατάμαυρη - σελίδα;

Δε γνώριζε, λέτε, ο αμερικάνικος λαός πως σ' ετούτες μόνον τις εκλογές ξοδεύτηκαν αφάνταστα νούμερα δολαρίων. 1,2 δισ. δολάρια ξόδεψαν μόνον οι δυο υποψήφιοι (φανερά). 300 εκατ. δολάρια ξοδεύτηκαν μόνον για διαφημίσεις! Ολα αυτά τα δολάρια, τα ποτάμια δολάρια, ξοδεύτηκαν, τάχα μου, για να διατηρηθούν οι «ηθικές αξίες», δικαιολογία που πρόβαλαν όσοι ψήφισαν, με τον τρόπο που ψήφισαν; Για να σωθεί η πίστις στο θεό ξαναψήφισαν τον Μπους; Ποιον θεό, ρε, θεομπαίχτες!

Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με τις ανοχές. Και αυτό δεν αφορά μόνον στον αμερικάνικο λαό, αφορά σε όλους μας! Κάθε παιδί που πεθαίνει από την πείνα, κάθε άνθρωπος που σκοτώνεται, κάθε κανόνας που παραβιάζεται, πρέπει να αντιληφθούμε πως συμβαίνει με τη δική μας ευθύνη ή ανοχή (που είναι πάλι ευθύνη)! Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο αμερικάνικος λαός γι' αυτό το όργιο της βίας, της ανισότητας και της αδικίας που έχει αγκαλιάσει, από άκρη σε άκρη, ολόκληρο τον πλανήτη μας. Οι «ηθικές αξίες» ακόμα και έτσι απλοϊκά, όπως διαδίδουν ψεύτικα ότι πιστεύουν, διδάσκουν - τουλάχιστον - τα στοιχειώδη. Οτι οι άνθρωποι δεν είναι, πια, ανθρωποφάγοι!

Ας σοβαρέψουμε, όμως, ακόμα περισσότερο! Το επιβάλλουν οι περιστάσεις! Η πίστη που διακατέχει τον αμερικάνικο λαό πως όλα όσα γίνονται - γίνονται για το συμφέρον του, εξαφανίζει κάθε ίχνος αθωότητάς του. Δεν υπάρχει - δεν πρέπει να υπάρχει - ούτε ένας σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος που να μη γνωρίζει πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή γίνεται για το πετρέλαιο. Πως η εισβολή της Βόρειας Αμερικής στη Νότα Αμερική -και όπου αλλού στον κόσμο - γίνεται για τον πλούτο που υπάρχει κάτω και πάνω από τη γη. Πως οι «ηθικές αξίες» μεταφράζονται, στην πραγματικότητα, σε οικονομικές αξίες!

Ο αμερικάνικος λαός δεν έχει μόνον ευθύνη που ψήφισε τον Μπους. Εχει ευθύνη και για την περίπτωση που θα ψήφιζε τον Κέρι! Εχει ευθύνη που δε βρήκε τη δική του απάντηση στο κάλεσμα της ιστορίας. Που δε βρήκε την ουσία των ηθικών αξιών, που διατείνεται ότι τον απασχολούν και τον κατευθύνουν! Νομίζαμε, ξέρετε, ίσως, αλλά,.. ποτέ δεν ήταν και ποτέ δε θα 'ναι η σωστή απάντηση!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ