Κυριακή 14 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ Την περασμένη Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, ανακοίνωσε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%. Με τη νέα αύξηση, την τέταρτη μέσα σε πέντε μήνες, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2%. Η πολιτική αυξήσεων του επιτοκίου θεωρείται αποτέλεσμα της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, έστω και αν ορισμένοι παράγοντες, όπως ο χαμηλός ρυθμός αύξησης της απασχόλησης, δε συνηγορούν υπέρ της αισιοδοξίας των τραπεζιτών.

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ Μετά τη BP και τη «Shell», άλλη μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία, η γαλλική «Total», ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση των κερδών της κατά το τρίτο τρίμηνο του 2004. Συγκεκριμένα, η «Total» είδε τα κέρδη της να εκτινάσσονται στα ύψη με αύξηση 39%. Φυσικά, η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. H «Total» είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του κόσμου. Μεγάλη αύξηση κερδών, κατά 57%, ανακοίνωσε και η ιταλική πετρελαϊκή εταιρία ΕΝΙ.

«ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ» ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η μεγάλη αμερικανική αεροπορική εταιρία «Delta Airlines» ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη σχέδιο για την απόλυση 6.900 εργαζομένων τους 18 προσεχείς μήνες. Παράλληλα ανακοινώθηκε η μείωση κατά 10% των αποδοχών των εργαζομένων της εταιρίας και ο περιορισμός των επιδομάτων.

ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η βρετανική επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, η «Cable & Wireless», παρουσίασε καθαρά κέρδη για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, η κερδοφορία δεν την εμπόδισε να ανακοινώσει και 600 απολύσεις, για να μειώσει (όπως λέει) τις δαπάνες της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ