Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ
Αντικρουόμενες αποφάσεις ΣτΕ και ΕΣ

Σε νέα φάση ενδεχομένως εισέρχεται το θέμα με το βασικό μέτοχο, καθώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) έχει εκδοθεί αντικρουόμενη απόφαση σε σχέση με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και η υπόθεση δεν αποκλείεται να φτάσει και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Με το νόμο 3021/2002 για το βασικό μέτοχο ασχολήθηκε και το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αφορμή τη σύμβαση για την κατασκευή τμήματος του προαστιακού σιδηροδρόμου που έχει αναλάβει η κοινοπραξία «Σήμενς - Ακτωρ - Τέρνα». Το δικαστήριο κατά τον έλεγχο της σύμβασης έθιξε και τη νομιμότητα του πιστοποιητικού διαφάνειας που εκδόθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο.

Το Ε΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ' αριθμό 93/2004 απόφασή του (πρόεδρος ο Ι. Καραβοκύρης) έκρινε ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η διάταξη του νόμου για το βασικό μέτοχο που επιτρέπει στα λεγόμενα παρένθετα πρόσωπα (τους συγγενείς των ιδιοκτητών ΜΜΕ) να μπορούν να συμμετέχουν στα Μέσα Ενημέρωσης, αρκεί ν' αποδείξουν την οικονομική τους αυτοτέλεια.

Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο βασιζόμενο στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος που αφορούν ζητήματα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και τη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή, υπεισέρχεται και στο μεγάλο θέμα του ασυμβίβαστου, καθώς και της οικονομικής αυτοτέλειας των παρένθετων προσώπων.

Στην απόφαση το δικαστήριο αναφέρει: «Η εξάρτηση της υπαγωγής των συζύγων και των συγγενών στο καθεστώς της απαγόρευσης σύναψης δημοσίων συμβάσεων από τη συνδρομή ή μη στο πρόσωπό τους του κριτηρίου της οικονομικής αυτοτέλειας, όχι μόνο δεν καθιστά αντισυνταγματικές» τις επίμαχες διατάξεις του νόμου 3021/2002 για το βασικό μέτοχο, αλλά αντίθετα υπαγορεύεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 και 5 του Συντάγματος. Ετσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο αφήνει ανοιχτό το παράθυρο στους συγγενείς των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης ν' αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Βέβαια και στο παρελθόν το Ελεγκτικό Συνέδριο για παρεμφερείς υποθέσεις εξέδωσε αποφάσεις που δικαίωναν τον όμιλο «Ακτωρ».

Αντίθετα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το καθ' ύλη αρμόδιο δικαστήριο να ελέγχει τις αποφάσεις της Διοίκησης, με την προχτεσινή του απόφαση έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου για το βασικό μέτοχο. Ουσιαστικά, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει πως αν και το Σύνταγμα εισάγει γενική απαγόρευση και καθιερώνει το πλήρες ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτητών ΜΜΕ και προμηθευτών του Δημοσίου, αντίθετα ο νόμος 3021/2002 περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της συνταγματικής διάταξης, καθώς επιτρέπει στα παρένθετα πρόσωπα να είναι και προμηθευτές του Δημοσίου.

Πάντως, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννης Λασκαρίδης, προχτές είχε δηλώσει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ θα είναι ο οδηγός για το ΕΣΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ