Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, μέσο πίεσης

Ο δείκτης της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και το Σεπτέμβρη, παρά τα σημάδια κάμψης σε ορισμένες χώρες-μέλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το γενικό ποσοστό ήταν 8,9%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των «παλαιών» παρουσιάζουν η Ισπανία με 10,6%, η Γερμανία με 9,6%. Από τις νέες χώρες-μέλη τη μεγαλύτερη ανεργία παρουσιάζουν η Πολωνία με 18,7% και η Σλοβακία με 18%.

Η εξέλιξη του δείκτη της ανεργίας αποτυπώνει εν μέρει τη γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν και οι δείκτες διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Το εντονότερο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Γερμανία, η οποία έχει εγκλωβιστεί στο τέλμα της ύφεσης με άμεσες συνέπειες στην απασχόληση.

Οι Γερμανοί βιομήχανοι αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη μεγάλη συρρίκνωση των εξαγωγών εξαιτίας της ενίσχυσης του ευρώ και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου το προηγούμενο διάστημα. Πιέζουν, λοιπόν, την κυβέρνηση Σρέντερ να επιταχύνει τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτές οι απαιτήσεις τους καταγράφονται και στην έκθεση των πέντε Γερμανών οικονομολόγων, των πέντε «σοφών», όπως ονομάζονται.

Οι εργαζόμενοι, όχι μόνο στη Γερμανία, βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος αφού απ' τη μια οι κυβερνήσεις επιταχύνουν την εφαρμογή της «στρατηγικής της Λισαβόνας» και απ' την άλλη δέχονται τους ωμούς εκβιασμούς των εργοδοτών για να αποδεχτούν «πάγωμα» μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων τους. Ενα από τα «αποτελεσματικότερα» επιχειρήματα εργοδοτών και κυβερνήσεων είναι και τα ποσοστά της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ