Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Μέρα της Εθνικής Αντίστασης!

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι απόγονοι και οι φίλοι της, παρά την κακοκαιρία, προσήλθαν κατά χιλιάδες στο Γοργοπόταμο την Κυριακή 21.11.2004 και γιόρτασαν την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου από τα παλικάρια του ΕΛΑΣ με τον πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη που πρωταγωνίστησαν, ενώ συμμετείχε και ομάδα του Ν. Ζέρβα, στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι ΕΑΜικές αντιστασιακές οργανώσεις. Γιόρτασαν την επέτειο τιμώντας όπως ταιριάζει στους αγωνιστές της τις αξίες, τα ιδανικά και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης για πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική, για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που προκαλούν σε βάρος των λαών.

Από την εκδήλωση, βεβαίως, ήταν απόντες οι υποτακτικοί της νέας τάξης. Ολοι αυτοί που δεκαετίες πασχίζουν για το θάψιμο των ιδανικών και των οραμάτων της Αντίστασης με τη σιωπή είτε διαστρεβλώνοντας το νόημα και το χαρακτήρα του έπους της Εθνικής Αντίστασης. Που δουλεύουν συστηματικά για τον αποχρωματισμό της, αποϊδεολογικοποιώντας το περιεχόμενο αυτού του ηρωικού αγώνα και εξαφανίζοντας το μοναδικό πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ και των κομμουνιστών που αποτέλεσαν το νου, την καρδιά και τη ραχοκοκαλιά της Αντίστασης, δίνοντας εκατόμβη θυμάτων στον αγώνα αυτό.

Θυμηθήκαμε όλα αυτά, καθώς διαβάσαμε την πρόσκληση του νομάρχη Αθηνών Ιωάννη Σγούρου που, με πλήθος άσχετων συμμετοχών και με τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, καλεί την Κυριακή 28.11.04 σε εκδήλωση για την ...«επέτειο της Εθνικής Αντίστασης»! Αλλά για το ποια αντίσταση πάνε να τιμήσουν είναι χαρακτηριστικό πως όχι μόνο δε γίνεται λόγος για την ανατίναξη του Γοργοπόταμου στις 25.11.1942 - που γιορτάστηκε όπως ταιριάζει από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης την περασμένη Κυριακή. Αλλά, αντίθετα, προβάλλεται, με φωτογραφία στην πρόσκληση μάλιστα, η ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού «από ομάδα Αγγλων σαμποτέρ»..!

Σ' αυτές τις εκδηλώσεις, τιμής υποτίθεται, οι πραγματικοί αγωνιστές που έγραψαν το Επος της Αντίστασης και οι οργανώσεις τους (ΠΕΑΕΑ-ΠΟΑΟ κλπ.) απέχουν. Υπενθυμίζουμε, μάλιστα, πως ο κύριος νομάρχης τους προειδοποίησε - και πέρσι τους το απαγόρευσε - πως δε θα μπορούν να καταθέτουν ούτε στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στην επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς ναζί! Κι από την άλλη, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να σβήσουν από τη μνήμη του λαού τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μάη, που οι αντιστασιακοί γιορτάζουν και ως μέρα της Εθνικής μας Αντίστασης. Το χειρότερο, μαζί με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τη Μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης πάνε να την καθιερώσουν ως Ημέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης(!), προσβάλλοντας τη μνήμη των δεκάδων εκατομμυρίων νεκρών και σακατεμένων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Αιδώς, Αργείοι!


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση στο Γοργοπόταμο (2012-11-11 00:00:00.0)
Εκδήλωση στο Γοργοπόταμο (2012-11-09 00:00:00.0)
Εκδήλωση στο Γοργοπόταμο (2012-11-08 00:00:00.0)
Εκδήλωση στο Γοργοπόταμο (2012-11-03 00:00:00.0)
Σήμερα ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο (2002-12-01 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (1997-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ