Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξαγοράζοντας τους «ανταγωνιστές»

Τον περασμένο Μάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου - μαμούθ, ύψους 646 εκατομμυρίων δολαρίων, στη Microsoft απαιτώντας από την εταιρία να μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα λογισμικού με τους ανταγωνιστές της.

Η απόφαση της Κομισιόν είχε παρουσιαστεί πανηγυρικά ως απόδειξη αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποτροπή «μονοπωλιακών καταστάσεων» στην αγορά και τη διατήρηση του «ελεύθερου ανταγωνισμού».

Σημειώνεται ότι η τιμωρία της Microsoft αποφασίστηκε μετά από καταγγελίες ανταγωνιστών της, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι η εταιρία του Μπιλ Γκέιτζ, αξιοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση της στην παγκόσμια αγορά και τα προωθημένα συστήματα λογισμικού, οδηγούσε τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου σε χρεοκοπία.

Η Microsoft άσκησε έφεση και επιδόθηκε σε μια εκστρατεία εξαγοράς των ανταγωνιστών της. Ηδη οι τέσσερις εκ των πέντε ανταγωνιστών δήλωσαν ότι αποσύρονται από την υπόθεση...!

Στις αρχές Νοέμβρη έγινε γνωστό ότι η εταιρία Novell και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (CCIA) ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται, αφού η μεν πρώτη πήρε από την Microsoft 536 εκατομμύρια δολάρια, ο δεύτερος 20 εκατ. δολ.

Λίγους μήνες πριν, άλλοι δύο ανταγωνιστές και ενάγοντες στην Κομισιόν δήλωσαν ότι αποσύρονται. Ηταν η Time Warner και η Microsystems, στις οποίες η Microsoft κατέβαλε συνολικά 2,4 δισ. δολάρια.

Ετσι από τις πέντε εταιρίες, που προσέφυγαν κατά της Microsoft μόνο μία, η RealNetworks, έμεινε (για πόσο ακόμη;) πιστή στις αρχικές της θέση.

Η υπόθεση είναι χαρακτηριστική, γιατί αποδεικνύει ότι έννοιες όπως «ελεύθερος ανταγωνισμός», «αντιμονοπωλιακή πολιτική» είναι κενές περιεχομένου, αφού στον καπιταλισμό υπερισχύει το δίκαιο του ισχυροτέρου. Χρησιμοποιούνται απλώς από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους οργανισμούς για τη συγκάλυψη της πραγματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ