Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ: Στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, υποχώρησε το Νοέμβρη ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία (στο 94.1, από 95,3 που ήταν τον Οκτώβρη). Η εξέλιξη οφείλεται στο ότι το ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, έναντι του δολαρίου, απειλώντας τις εξαγωγές, αλλά και την απασχόληση, η οποία περιορίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας, μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες των καταναλωτών.

ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ: Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της πετρελαϊκής βιομηχανίας «Shell» και της ισπανικής «Repsol», για τις από κοινού εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ιράν, θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειωτέον ότι η «Shell», η «Repsol» και η «National IraniaOil Company» είχαν υπογράψει, τον περασμένο Σεπτέμβρη, προκαταρκτική συμφωνία για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ιράν, αρχής γενομένης από το 2009.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος θα είναι της τάξης του 4%, χαμηλότερη, δηλαδή, από την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,3%, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος των HΠA. «Δε θα έχουμε οριστική εικόνα πριν από τη συνάντησή μας την άνοιξη, αλλά πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί γύρω ίσως και πάνω από το 4%», δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής του ΔNT, Ροντρίγκο ντε Ράτο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Πολωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ