Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σύμφωνα με την απαίτηση των σχολαρχών...

Την έντονη αντίδραση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας προκαλεί η απόφαση για πρόσληψη νηπιαγωγών και πτυχιούχων Ειδικής Αγωγής αντί για δασκάλους στα ιδιωτικά Δημοτικά

Με μια πρωτοφανή απόφαση, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει το δρόμο για την πρόσληψη νηπιαγωγών και πτυχιούχων Ειδικής Αγωγής αντί για δασκάλους στα ιδιωτικά σχολεία. Για «παράνομη και προκλητική, υπέρ των ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων απόφαση», κάνει λόγο το ΔΣ της ΔΟΕ και αναφέρει ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολάρχες είναι αποτέλεσμα των απαράδεκτων και μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σ' αυτά εκπαιδευτικοί».

Στην απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρ. Καραμάνος, το υπουργείο Παιδείας επικαλείται «το συμφέρον του μαθητικού πληθυσμού και τη διασφάλιση της νομιμότητας στη λειτουργία των σχολείων» και δίνει τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία πτυχιούχοι παιδαγωγικών τμημάτων Ειδικής Αγωγής για διδασκαλία σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και, σε περίπτωση έλλειψης εκπαιδευτικών της παραπάνω κατηγορίας, πτυχιούχοι τμημάτων Νηπιαγωγών (ΠΕ60) για διδασκαλία στις Α' και Β' τάξεις του Δημοτικού. Στο ίδιο έγγραφο του υπουργείου, αναφέρεται ότι η ρύθμιση ισχύει «εφόσον αποδεδειγμένα δεν υπάρχει προσφορά δασκάλων για διορισμό».

Στην πραγματικότητα απαντά στην απαίτηση των σχολαρχών για εξασφάλιση φτηνότερου, ευέλικτου και εκμεταλλεύσιμου εργατικού δυναμικού, ενώ το πρόσχημα της έλλειψης δασκάλων καταρρίπτεται, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, από τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου καθώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα αδιόριστοι δάσκαλοι στους πίνακες του ΥΠΕΠΘ.

Η ΔΟΕ σημειώνει ότι «το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας χιλιάδων εκπαιδευτικών δεν αντιμετωπίζεται με το "μοίρασμα της ανεργίας" μεταξύ των κλάδων αλλά με μαζικούς διορισμούς, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά της εκπαίδευσης». Και καλεί την υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει την απόφαση και τους διευθυντές εκπαίδευσης των νομών να μην εγκρίνουν καμιά τέτοιου είδους πρόσληψη στα ιδιωτικά σχολεία. Η ΔΟΕ δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντισταθούν, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η απόφαση, διεκδικώντας κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και παραπαιδείας, το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμα, υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ