Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τα κατοχικά χρέη της Γερμανίας

Στα χρέη της Γερμανίας για πολεμικές επανορθώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου που αρνείται η γερμανική κυβέρνηση, καταδικάζοντας και τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων που αρνούνται καν να θέσουν το ζήτημα, αναφέρεται ο Γ.Α. Χάλαρης και γράφει, ανάμεσα στα άλλα, με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Γερμανό Καγκελάριο Σρέντερ.

Πρώτα θυμίζει πως όπως έγραψε και στον προηγούμενο πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, εκτός από τους 500 χιλιάδες Ελληνες νεκρούς, εκτός από την αρπαγή καλλιτεχνικών, αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών - μοναστηριακών θησαυρών που καταγράφηκαν αξίας 8.222 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, τότε. Εκτός από τα παραπάνω έχουμε και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που άρπαξαν και με βάση τη Συνθήκη της Ρώμης 14.3.1942 που κοινοποιήθηκε στην κατοχική κυβέρνηση Αθηνών 23.3.1942. Τα ποσά αυτά με τους υπολογισμούς του Νέσλερ, Γερμανού εκπροσώπου στην Τράπεζα της Ελλάδας, ανέρχονται, πριν το τέλος του πολέμου σε 38 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας, δηλαδή 3,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, τότε. Ενώ σύμφωνα με την άποψη του ακαδημαϊκού καθηγητή Αγγ. Αγγελόπουλου η αξία μέχρι το 1995 φτάνει τα 15,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ, περίπου 3,7 τρισ. δραχμές.

Συνεχίζοντας ο επιστολογράφος μας στην τελευταία επιστολή του προς το «Ρ» και με αφορμή το άρθρο μας της 24.9.04 για τη συνάντηση Καραμανλή - Σρέντερ, που αναφέρει το τι θα συζητήσουν και πως δεν πρόκειται να θίξει το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Καραμανλής, τονίζει πως τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις «θα πρέπει να λογοδοτήσουν σχετικά στον ελληνικό λαό για την αμέλεια, αδιαφορία και προδοσία τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ