Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Πρόκληση «το αναπτυξιακό νομοσχέδιο»

Καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών απέναντι στο νομοσχέδιο που υπηρετεί αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο

Με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο «δημιουργείται ένα ακόμα κανάλι μεταφοράς του παραγόμενου πλούτου και εξυπηρετείται η πολιτική της επιλεκτικής ενίσχυσης των λεγόμενων βιώσιμων επιχειρήσεων με νέα προκλητικά προνόμια "δανεικά και αγύριστα"», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Προσθέτει ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει προσανατολισμό και δεν υπηρετεί την ανάπτυξη με κριτήριο τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας και των επιμέρους περιοχών».

Επίσης η ΔΗΚΕΒΕ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο:

  • Δε βασίζεται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών και περιφερειακών προγραμμάτων.
  • Δε στηρίζει τους συνεταιρισμούς των μικρών επιχειρήσεων.
  • Δεν προωθεί τη δημιουργία συλλογικών παραγωγικών δράσεων ΒΙΟΠΑ - Βιοτεχνικά τετράγωνα με κρατική και συνεταιριστική ευθύνη για την ίδρυση και διαχείρισή τους.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η ΔΗΚΕΒΕ στη στάση που τήρησαν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, όπου η πρώτη επιχειρεί συμψηφισμό με αρνητικά και θετικά στοιχεία ενώ η δεύτερη θριαμβολογεί ότι ενσωματώθηκαν σε αυτό οι σημαντικότερες προτάσεις της. Οι παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ - ΠΑΣΚΜΜΕ - ΑΣΚΕΒΕ στα ΔΣ των δύο οργανώσεων, βοηθούν συνειδητά την κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει τους ΕΒΕ, τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ και καλεί τους μικρούς βιοτέχνες - εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους «να αντιταχθούν στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, να συσπειρωθούν στα σωματεία, να ενισχύσουν τον αντιμονοπωλιακό ριζοσπαστικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Στις παρατηρήσεις της η παράταξη επισημαίνει ότι οι όποιες αναφορές της κυβέρνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) γίνεται με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με τα οποία ΜΜΕ είναι αυτές που έχουν μέχρι 250 εργαζόμενους και μέχρι 50 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών. «Πρόκειται - τονίζεται στην ανακοίνωση - για μερικές χιλιάδες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες η κυβέρνηση και η ΕΕ τις "βαπτίζουν μικρομεσαίες", τις ενισχύουν με χρήματα που παίρνουν από τους Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Εμπόρους και τους εργαζόμενους και αυτό εννοούν ανάπτυξη».

Σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει ότι «ισχύει για νέες και παλιές κύρια μεγάλες επιχειρήσεις και προβλέπει παροχή στα επενδυτικά σχέδια, δωρεάν χρηματικών ποσών του δημοσίου έως και 55%, απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος στα κέρδη για μια δεκαετία, επιδότηση στο μισθολογικό κόστος για μια διετία, μείωση της ίδιας συμμετοχής του επενδυτή από 40 % σε 25%, επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων σε κράτη της αλλοδαπής (εξαγωγή κεφαλαίων)».

«Οι νέες αυτές ρυθμίσεις είναι πρόκληση για τους μικρούς ΕΒΕ, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους - τονίζει η παράταξη - οι οποίοι καλούνται με πρόσθετη φορολογία (ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις κλπ.) να καλύψουν τις "τρύπες" που δημιουργεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του "ευρωπαϊκού μονόδρομου" στο όνομα της ανταγωνιστικότητας».

Για το πρόγραμμα «Ενίσχυσης Ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών Σχεδίων Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι έχουν εγκριθεί 1.873 προτάσεις για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και ανάλογα θα λειτουργήσει ο νέος νόμος. Επίσης: οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται από τα κίνητρα αφού υπάρχει ελάχιστο όριο επένδυσης τα 100.000 ευρώ. Η επιδότηση του μισθολογικού κόστους θα οξύνει τον ανταγωνισμό σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Δεν επιδοτούνται κλάδοι όπως «η επισκευή αυτοκινήτου, τα στεγνοκαθαριστήρια, η αρτοποιία, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, οι επιχειρήσεις επισιτισμού». Δεν επιχορηγείται η υποχρεωτική μετεγκατάσταση μικρών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ