Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Γάλλος «ασθενής»

Μια ομοβροντία στατιστικών στοιχείων πάγωσε τα χαμόγελα αισιοδοξίας των στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Η αρχή έγινε με τα στοιχεία για την «καταναλωτική εμπιστοσύνη» η οποία σημείωσε μεγάλη πτώση. Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 23 το Νοέμβριο από 19 τον Οκτώβριο. Ο δείκτης αυτός αντανακλά τις προσδοκίες και της ανησυχίες των «καταναλωτών». Οπως προκύπτει, οι εργαζόμενοι δε συμμερίζονται καθόλου τις εκτιμήσεις για ταχεία ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.

Πράγματι, λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στη Γαλλία παρέμεινε τον Οκτώβριο στο 9,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2000.

Ομως, οι γενικότερες εξελίξεις, όπως η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και οι τιμές του πετρελαίου δεν επηρεάζουν μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους επιχειρηματίες.

Στο 105 υποχώρησε το Νοέμβριο, από 107 τον Οκτώβριο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Πρόκειται για την πρώτη πτώση του παραπάνω δείκτη σε διάστημα έξι μηνών, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στη σημαντική άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου που υπονομεύει τις γαλλικές εξαγωγές.

Η γαλλική οικονομία βρίσκεται και πάλι στο κρίσιμο σταυροδρόμι νέας κρίσης, πριν καταφέρει να επουλώσεις τις πληγές της από την προηγούμενη. Και έτσι η κυβέρνηση Ραφαρέν «ξαναζεσταίνει» ό,τι αντεργατικό σχέδιο έχει στα συρτάρια της με στόχο την «απορύθμιση» της αγοράς εργασίας και τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ