Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Ετοιμάζεται αιματοχυσία;

Καταγγελία του ΚΚ Ουκρανίας

Με δηλώσεις του, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΚΚ Ουκρανίας, ο Πιοτρ Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, καταγγέλλει σχέδια αιματοχυσίας. Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: «Σήμερα ανησυχούμε σοβαρά γιατί στην πόλη του Κιέβου αυξήθηκε απότομα η πώληση όπλων. (Μόνο τις τελευταίες μέρες πουλήθηκαν πάνω από 9 χιλιάδες όπλα). Την ίδια ώρα, η σύνθεση όσων συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Μαϊντάν (σ.σ. η πλατεία όπου διεξάγεται η συγκέντρωση των οπαδών του Γιούστσενκο) έχει απότομα αλλάξει. Αντί για φοιτητές, μεταξύ των "πορτοκαλί", όλο και περισσότερο διακρίνει κανείς ανθρώπους ντυμένους με ρούχα καμουφλάζ, με στολές ειδικής παραλλαγής, που τόσο από την όψη, όσο και από τις ενέργειές τους, μπορείς να πεις πως έχουν περάσει ειδική εκπαίδευση για συμμετοχή σε σχετικές επιχειρήσεις. Ηδη, από τον Ιούλη του 2004, έχω προειδοποιήσει πως στο έδαφος της Πολωνίας ετοιμάζονταν ουκρανικά τμήματα ενόπλων για δράση σε μαζικές κινητοποιήσεις. Τότε οι εκπρόσωποι της πολωνικής πλευράς είχαν αρνηθεί να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες. Σήμερα, αναλύοντας την πορεία της εκλογικής καμπάνιας, γνωρίζοντας τους πραγματικούς στόχους των σκηνοθετών και των ερμηνευτών, για άλλη μια φορά, δηλώνω πως οι φιλοδοξίες ορισμένων πολιτικών που επιδιώκουν να αναρριχηθούν στην εξουσία με κάθε τίμημα, μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο στην εδαφική διαίρεση της Ουκρανίας, αλλά και στην αιματοχυσία».

Θέση αρχών και συνέπειας

Σε άλλη ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας, σημειώνεται πως το κόμμα «παραμένει σε θέσεις αρχών, εποικοδομητικές και συνεπείς. Πρώτον, εμείς επιμένουμε στη διενέργεια της πολιτικής μεταρρύθμισης, δηλαδή στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου 4180, και θεωρούμε πως είναι σημαντικό ζήτημα αρχών, που θα επιτρέψει να ξαναλειτουργήσει το Κοινοβούλιο και πιο γρήγορα θα βγει από την πολιτική κρίση η Ουκρανία. Δεύτερον, η θέση μας είναι συνεπής στο ζήτημα κατάθεσης τροποποιήσεων στο νόμο "Για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία" και είμαστε έτοιμοι να τις ψηφίσουμε. Θεωρούμε πως οι τροποποιήσεις είναι απαραίτητο να υποβληθούν μετά τη λήψη των αλλαγών στο Σύνταγμα. Τρίτον, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των κομμουνιστών ήδη κατέθεσε τις προτάσεις της για τις υποψηφιότητες της σύνθεσης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και είναι έτοιμη να ψηφίσει την ανανεωμένη σύνθεσή της. Οι κομμουνιστές υποστηρίζουμε τις δίκαιες απαιτήσεις των πολιτών της Ουκρανίας για σχηματισμό τίμιας, υπεύθυνης, ελεγχόμενης από το λαό εξουσίας και θεωρούμε πως αυτή η απαίτηση μπορεί να υλοποιηθεί στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, αν αυτές είναι τίμιες και ανοιχτές».

Να σημειωθεί πως το ΚΚ Ουκρανίας, με βάση τα παραπάνω, επιδιώκει την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το θεσμό του Προέδρου και τη μεταφορά τους στο Κοινοβούλιο, από το οποίο θα εξαρτάται τόσο η σύνθεση, όσο και η πολιτική γραμμή της κυβέρνησης. Η συνταγματική αυτή αλλαγή συναντά προς το παρόν την αντίθεση των δυνάμεων του πολιτικού σχηματισμού της «Ουκρανίας μας», που στηρίζει τον Β. Γιούστσενκο.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ