Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Made in China

Η κινεζική εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών «Lenovo» ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την εξαγορά του κλάδου κατασκευής προσωπικών υπολογιστών της μεγάλης αμερικανικής εταιρίας IBM αντί 1,75 δισ. δολαρίων. Η εξαγορά, από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του κλάδου, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», αφού οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν αρχίσει από το 2002, όταν η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί και κάνει ευκρινέστερη μια τάση στην παγκόσμια οικονομία, δηλαδή την πρόθεση της «Δύσης» να κρατήσει υπό τον έλεγχό της τις υπηρεσίες και το εμπόριο και να εκχωρήσει στην «Ανατολή» την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων.

Η πώληση του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών αποφασίστηκε από την IBM στο πλαίσιο της αλλαγής στρατηγικής της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας, η οποία επικεντρώνεται τώρα πλέον στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εξάλλου, ο κλάδος κατασκευής συμμετείχε μόνο κατά 12% στο συνολικό ετήσιο τζίρο της IBM που φθάνει τα 92 δισ. δολάρια.

Μετά την εξαγορά, η «Lenovo» θα αναρριχηθεί από την 8η στη 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κατασκευαστών προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις.

Η μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων από τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας και ειδικά την Κίνα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις την τελευταία τριετία. Ειδικότερα μετά μετά την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ. Βρίσκοντας φθηνότερα εργατικά χέρια και «φορολογικούς παραδείσους» σ' αυτή την περιοχή οι πολυεθνικές κλείνουν κατά δεκάδες τις βιομηχανικές τους μονάδες στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία για να εκμεταλλευτούν το «ασιατικό θαύμα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ