Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφρική: Η «άγρια Δύση» του 21ου αιώνα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η αστάθεια στη Σαουδική Αραβία, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η αδυναμία αξιοποίησης των ιρακινών κοιτασμάτων (λόγω των επιχειρήσεων της ιρακινής αντίστασης), σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση πετρελαίου, προβληματίζει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και τις κυβερνήσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στην αναζήτηση των νέων ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων, το ενδιαφέρον αυτών των δυνάμεων στρέφεται αυτή την περίοδο κυρίως στην Κασπία και την Αφρική. Ετσι, μπορεί κανείς να εξηγήσει καλύτερα τις αναταραχές σ' αυτές τις περιοχές και την ιδιαίτερη εμπλοκή των «μνηστήρων» με πρώτους και... καλύτερους τους Αμερικανούς.

Ειδικά για την Αφρική, υπολογίζεται ότι διαθέτει το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Γεγονός που την καθιστά πεδίο επεμβάσεων και ανταγωνισμών για την εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC για το πετρέλαιο της Αφρικής, η «Μαύρη Ηπειρος» θα είναι «η άγρια Δύση του 21ου Αιώνα». Νιγηρία, Αγγόλα, Γουινέα του Ισημερινού και τελευταία τα νησιά Σάο Τόμε και Πρίνσιπε έχουν προ πολλού ενταχθεί στη νέα αμερικανική γεωπολιτική στρατηγική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρονται οι επτά πληγές που απειλούν μια φτωχή χώρα, στην οποία ανακαλύπτονται κοιτάσματα πετρελαίου: «Ανεβαίνουν οι τιμές, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο, επικρατεί διαφθορά, οι πολυεθνικές τροφοδοτούν διάφορους παράγοντες με μυστικά κονδύλια, αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες, υπονομεύεται η δημοκρατία, μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνει το μικρό αφρικανικό κράτος των Νήσων Σάο Τόμε και Πρίνσιπε, πορτογαλική αποικία μέχρι το 1975, με πληθυσμό 160.000 κατοίκων. Οι πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι στο υπέδαφος αυτής της χώρας και στη θαλάσσια περιοχή της υπάρχουν κοιτάσματα 4 έως 10 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Ωστόσο, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αφού το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα υπολογίζεται γύρω στα 300 δολάρια.

Μετά την αποκάλυψη των κοιτασμάτων του Σάο Τόμε, η κυβέρνηση της χώρας άνοιξε αμέσως τις πύλες στις μεγάλες πολυεθνικές Chevron, Texaco και ExxonMobil για την «αξιοποίησή» τους. Ταυτοχρόνως, ανακοινώθηκε και η εγκατάσταση αεροναυτικής βάσης των ΗΠΑ!

Ενας συχνός επισκέπτης στο Σάο Τόμε είναι ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Τσαντ, Κένεθ Μόρενφιλντ, ο οποίος δήλωσε στον απεσταλμένο του BBC ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποκτά ολοένα και περισσότερη σημασία για τις ΗΠΑ, ως εναλλακτική λύση στις άλλες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές του κόσμου, ενώ τα κοιτάσματα στον κόλπο της Γουινέας θα δώσουν περισσότερο πετρέλαιο από το 20 με 25% των σημερινών αμερικανικών εισαγωγών, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Νιγηρία, Τσαντ, Γκαμπόν, Γουινέα, Αγγόλα θα είναι χώρες που τα ονόματα τους θα ακούγονται όλο και πιο συχνά, με αφορμή συγκρούσεις, εμφύλιους πολέμους, σφαγές, επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πραξικοπήματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ