Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Αυξήσεις - «φωτιά» στους φόρους το 2005

Την τελευταία 10ετία τα ανταποδοτικά τέλη, σε πολλούς δήμους της χώρας, έχουν αυξηθεί πάνω από το 105%. Την ίδια χρονική περίοδο, οι αυξήσεις στο βασικό μεροκάματο ήταν μόλις 63,01%

Με νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, θα ...υποδεχτούν το νέο έτος οι εργαζόμενοι στους περισσότερους δήμους της χώρας. Αυξήσεις που θα βαρύνουν ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, το οποίο σφυροκοπείται ανελέητα από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Σε αυτόν το χορό των αυξήσεων, δε θα μπορούσαν να ...μείνουν αδιάφορες οι διοικήσεις των δήμων που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, οι οποίες, εκμεταλλευόμενες και επικροτώντας την πολιτική των κυβερνήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυξάνουν τα ανταποδοτικά τέλη στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», έχουν ήδη αποφασιστεί σε μια σειρά από Δημοτικά Συμβούλια αυξήσεις που ξεκινούν από 2% και φτάνουν μέχρι...16% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2005. Συνολικά την τελευταία δεκαετία, σε αρκετές περιπτώσεις, τα τέλη έχουν αυξηθεί πάνω από 105%, ενώ την ίδια χρονική περίοδο οι αυξήσεις στο βασικό μεροκάματο ήταν μόλις 63,01%! Τις αυξήσεις θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από την 1η Γενάρη του 2005.

Την ίδια περίοδο, η επιχορήγηση από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει σταθερή, με αποτέλεσμα τα οικονομικά της τελευταίας, συνεχώς να μειώνονται. Επιπλέον, εξακολουθούν να παρακρατούνται παράνομα τα χρήματα της ΤΑ από το κράτος. Σήμερα, το συνολικό ποσό της παρακράτησης, αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 9 δισ. ευρώ, δηλαδή 3 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Και ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η καταλήστευση των χρημάτων της ΤΑ από την κεντρική διοίκηση, τα ανώτερα συλλογικά της όργανα, με πρωτοστατούσα την ΚΕΔΚΕ (στο προεδρείο συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ), ουδέποτε διεκδίκησαν επί της ουσίας τα παράνομα παρακρατηθέντα, αν και αναγνωρίζουν την ύπαρξή τους. Μάλιστα, ως ...πρόταση, για να βγει η ΤΑ από το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει, προτείνουν την επιβολή φόρων στους δημότες, στο όνομα της «οικονομικής αυτοτέλειας» της Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της λογικής της ανταποδοτικότητας, οι διοικήσεις των Δήμων, επιλέγουν - με ελάχιστες, όπως θα δούμε, εξαιρέσεις - την αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού και αναζητούν τη λύση στο οικονομικό αδιέξοδο, στην επιπλέον φορολόγηση του δημότη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ