Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Καμία αύξηση σε Νίκαια - Αγιο Παύλο

Υπάρχουν και περιπτώσεις δήμων, οι οποίοι ενάντια στην πολιτική χαρατσώματος, αποφασίζουν να μην προχωρήσουν σε επιπλέον αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος

Καμιά αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για κατοικίες και καταστήματα για το 2005 - τρίτη συνεχόμενη χρονιά που δεν αυξάνονται - αποφάσισε η δημοτική αρχή της Νίκαιας, μετά από πρόταση του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου. Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές επιλογές, όχι μόνο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που μετέτρεψαν τους δήμους σε έναν ακόμη αντιλαϊκό, φορομπηχτικό μηχανισμό, αλλά και με την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών και της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ), που αποδέχονται αυτό το ρόλο για την Αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, η διοίκηση του δήμου, αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τα τέλη μόνο σε ό,τι αφορά τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης, ότι οποιαδήποτε κονδύλια χρειαστούν θα εξοικονομηθούν από μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής και υπηρεσίες και όχι από τα καταστήματα και τα νοικοκυριά, που ήδη έχουν επιβαρυμένο εισόδημα.

Ολα αυτά, τη στιγμή που ο Δήμος Νίκαιας, είναι ένας από τους πλέον υπερχρεωμένους δήμους της Αττικής, αφού το συνολικό χρέος που παρέλαβε η σημερινή διοίκηση από τη διοίκηση Τράπαλη, ξεπερνούσε τα 12 δισ. δραχμές. Για να γίνει κατανοητό σε τι κατάσταση βρίσκεται ο δήμος, αξίζει να αναφέρουμε, ότι, ακόμη και αν όλα τα μηνιαία έσοδά του πάνε για τις μισθοδοσίες του μόνιμου προσωπικού, το ταμείο θα παρουσιάζει έλλειμμα 300.000 ευρώ! Και, όμως, αντί να χαρατσώσει το λαό, όπως θα ήταν η εύκολη...«λύση», η διοίκηση επέλεξε αφ' ενός να περιορίσει δραστικά τα περιττά έξοδα - όπως αναφέρουν στο «Ρ» στελέχη του δήμου - και αφ' ετέρου να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, την απόδοση στο δήμο των παρανόμως παρακρατηθέντων χρημάτων.

Αγιος Παύλος: Μείωση τελών

Ο Δήμος Νίκαιας, όμως, δεν είναι ο μόνος δήμος που αρνείται να παίξει το ρόλο του φορομπήχτη στους δημότες. Ο Δήμος Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης, όχι μόνο δεν αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, αλλά επιπλέον, τα μείωσε κατά 1,2%, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Μιχάλη Μοσχονά!

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2002, το 25% των δημοτών του Αγίου Παύλου ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η ανεργία φτάνει το 19%! Η διοίκηση, λοιπόν, στέκεται αρωγός, δίπλα στους δημότες και ελαφρύνει όσο μπορεί τη θέση τους, σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας. Κάτι, που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι διοικήσεις όλων των δήμων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ