Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στα καλύτερα του 2004

Μπορεί το συμφωνικό «πρόσωπο» του Μίκη Θεοδωράκη να μην είναι τόσο δημοφιλές στη χώρα μας, καθώς επισκιάζεται από τον «ογκόλιθο» των έντεχνων - λαϊκών τραγουδιών του, αποτελεί όμως μια εξίσου σημαντική πλευρά της δημιουργίας του. H οποία μάλιστα συναντά τα θερμά σχόλια της διεθνούς κριτικής.

Οπως πληροφορούμαστε από το προχτεσινό κυριακάτικο φύλλο των «Νιου Γιορκ Τάιμς», το CD «Theodorakis: Zorbas - Adagio - Carnaval», που κυκλοφόρησε από την εταιρία «Decca» (σε διεθνή κυκλοφορία), κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα CD κλασικής μουσικής για το 2004. Τα τρία συμφωνικά έργα του έχουν ερμηνευτεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Μόντρεαλ, υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Charles Dutoit, με σολίστ τη μέτζο σοπράνο Ιωάννα Φόρτη.

«Από παθολογική περιέργεια άκουσα τη μουσική του μπαλέτου "Ζορμπάς"», αναφέρεται στην κριτική του Τζ. Οϊστραχ. «Η γνήσια συγκίνηση και η απροσδόκητη γοητεία της μουσικής με έκαναν να την ακούσω ξανά. Και ξανά. Βέβαια, οι έχοντες ανωτέρου επιπέδου πνεύμα και αυτιά θα ψέξουν τη μουσική, βρίσκοντας ότι έχει σχέση με το ομώνυμο φιλμ και τη "φολκλόρ" μουσική, ή με τον Ορφ και τον Βέρντι. Ομως αυτοί θα χάσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ