Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκατομμύρια δολάρια από ΗΠΑ στον Β. Γιουστσένκο...

ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση Μπους ξόδεψε πάνω από 65 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια για να «βοηθήσει πολιτικές οργανώσεις στην Ουκρανία». Το στοιχείο μετέδωσε την Κυριακή το «Ασοσιέιτεντ Πρες», αναφερόμενο στα χρήματα που δόθηκαν φανερά - π.χ. για να ταξιδέψει ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιουστσένκο στις ΗΠΑ, και να διοργανωθούν έξιτ πολ (τα ίδια έξιτ πολ που «κατέδειξαν τη νίκη του»). Το ποσό εντάσσεται στο 1 δισ. δολάρια που δαπανά το χρόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεθνώς «για την προώθηση της δημοκρατίας»: την ενίσχυση καθεστώτων υποτελών προς την Ουάσιγκτον και την υπονόμευση όσων δεν είναι αρκετά υπάκουα.

Για τα «μη φανερά» ποσά, εκτιμήσεις δεν υπάρχουν. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι η χρηματοδότηση... δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο «ανάμειξη» στα ουκρανικά πολιτικά πράγματα, όπως «ισχυρίζεται» ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (που έπαιξε κι αυτός ρόλο στο ξέσπασμα της κρίσης). Πάντως, «κάποια από τα ποσά» που έδωσαν οι ΗΠΑ έφθασαν στην αντιπολίτευση, διαμέσου λ.χ. του Center for Political and Legal Reforms και της USAID (Ο κόσμος το 'χει τούμπανο...).

Ανάμεσα στις οργανώσεις που χρηματοδότησαν «τη διαδικασία», φανερά, είναι τα: National Endowment for Democracy (χρηματοδοτούμενο από το Κογκρέσο), Eurasia Foundation (χρηματοδοτούμενο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ), Renaissance Foundation (του δικτύου του Τζορτζ Σόρος, επίσης χρηματοδοτούμενο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ), και οργανώσεις από Βρετανία, Ολλανδία, Ελβετία, Καναδά, Νορβηγία, Σουηδία και Δανία - πάντα κατά το ΑΡ. Τα IRI και NDI, ινστιτούτα για την εξωτερική πολιτική του ρεπουμπλικανικού και του δημοκρατικού κόμματος αντίστοιχα (στο διοικητικό συμβούλιο του δεύτερου φιγουράρει η Μάντλιν Ολμπράιτ) επίσης διοχέτευσαν χρήματα στην Ουκρανία, μισοφανερά - μισομυστικά. Παρ' όλ' αυτά, το ΑΡ φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχων που βεβαιώνουν ότι δεν είναι τα αμερικανικά χρήματα, αλλά οι «λαοί» που κάνουν «επαναστάσεις» (Οψίμως υπέρ των επαναστάσεων, λοιπόν, το... Στέιτ Ντιπάρτμεντ;).

Ο «φιλορώσος» Βίκτορ Γιανουκόβιτς σχολίασε χτες τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ «χρηματοδότησαν» την προεκλογική εκστρατεία του αντιπάλου του, λέγοντας: «Η ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας είναι προφανής», είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό πρακτορείο. «Αυτή η χρηματοδότηση είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Τα δυτικά ΜΜΕ ασχολούνταν πάντως χτες με τους ισχυρισμούς του Γιουστσένκο, της συζύγου του και γιατρών του περί «δηλητηρίασής του», πιθανώς με διοξίνη, και ανέσυραν διάφορες ιστορίες περί «δηλητηριάσεων της KGB στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου», για τους προφανείς λόγους. Η φημολογία περί «δηλητηρίασης» είχε ξεκινήσει προ μιας βδομάδας με δημοσίευμα των «Τάιμς», όμως αποσύρθηκε άρον - άρον μετά από διάψευση Αυστριακού γιατρού. Αυτή τη φορά, όμως, Αυστριακοί γιατροί μετέχουν σε αυτήν την αναμφισβήτητα πολιτική διάγνωση τού από τι πάσχει ο «φιλοδυτικός» υποψήφιος (πράγμα ανεξάρτητο από το αν πράγματι δηλητηριάστηκε). Υπήρξε ενδεικτικό το ερώτημα με... αγωνιώδες ύφος διαφόρων παρουσιαστών του CNN προς την ανταποκρίτρια του δικτύου στη Μόσχα Τζιλ Ντόχερτι: Ποια επίπτωση θα έχει η είδηση στις πολιτικές ισορροπίες ενόψει της επανάληψης του δεύτερου γύρου των εκλογών την 26η Δεκεμβρίου. Μπορεί μεγάλη, μπορεί μικρή, μπορεί και καμία, απάντησε εμβριθώς η ανταποκρίτρια.

Τον αχό σχετικά με τη δηλητηρίαση Γιουστσένκο, που λέγεται πως έγινε διά της βρώσης μιας σούπας με διοξίνη - η γυναίκα του δήλωσε ότι «την ένιωσε στα χείλη του», για να υπάρξει και μια δακρύβρεχτη χολιγουντιανή νότα - ενέτεινε χτες η ΕΕ. Η Εμα Ούντγουιν, εκπρόσωπος της επιτρόπου αρμόδιας για τις Διεθνείς Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο - Βάλντνερ, είπε σοβαρά σοβαρά πως αν έτσι έχουν τα πράγματα, «οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Το ότι η επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση δεν έχει ακόμη καν παραλάβει τον ιατρικό φάκελο του Γιουστσένκο ουδεμία σημασία έχει, προφανώς, για τους Ευρωπαίους. Ούτε ότι το στέλεχός της Βολοντίμιρ Σίβκοβιτς είπε πως «η ανακοίνωση των γιατρών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί απόδειξη».

Στο μεταξύ ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις, επισκεφθείς το Κίεβο, αξίωσε από τον απερχόμενο Πρόεδρο Κούτσμα«να μην υπάρξει νοθεία» στην επανάληψη των εκλογών.

Ο ίδιος ο Γιουστσένκο δηλώνει ότι «πλησιάζει η νίκη», ενώ την Κυριακή συνέκρινε τα γεγονότα στην Ουκρανία «με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης ή την πτώση του τείχους του Βερολίνου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ