Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Παράθυρο» σε νομικό σύμβουλο και δικηγόρους

Στην αναδιοργάνωση του ΕΣΡ αναφέρεται το άρθρο 9 του νομοσχεδίου για το «βασικό μέτοχο»

Ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, ως γνωστόν, δεν έχει ενημερώσει τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου για το «βασικό μέτοχο» που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κατατεθεί στη Βουλή. Απέστειλε όμως στις 7.12.2004 προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Ιωάννη Λασκαρίδη, το άρθρο 9, το οποίο αφορά στην «Αναδιοργάνωση» του ΕΣΡ, ζητώντας τη «σύνταξη της απαιτούμενης δαπάνης».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο δημιουργείται «αυτοτελές γραφείο νομικής υποστήριξης, το οποίο υπάγεται ευθέως στον πρόεδρο του ΕΣΡ». Συγχρόνως, όμως, ερωτήματα δημιουργεί η διάταξη που αφορά τους δικηγόρους, οι οποίοι θα προσληφθούν και δε θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης, όπως σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει το ΕΣΡ. Οι δικηγόροι, αλλά και ο νομικός σύμβουλος του αυτοτελούς γραφείου που δημιουργείται, θα μπορούν ν' ασκούν συγχρόνως και τη δικηγορία. Η διάταξη αυτή ανοίγει ενδεχομένως «παράθυρα», αφού, στην ουσία, από τη στιγμή που υπάρχουν δικηγορικά γραφεία, δε διασφαλίζεται η διάταξη, με την οποία δεν μπορούν οι δικηγόροι ν' αναλαμβάνουν υποθέσεις που έχουν σχέση με: «Υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις, οι οποίες καταρτίζουν δημόσιες συμβάσεις ή επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης ή φυσικών ή νομικών προσώπων αυτών που εμπίπτουν στις ασυμβίβαστες ιδιότητες και απαγορεύσεις του παρόντος νόμου».

Το αυτοτελές γραφείο νομικής υποστήριξης θα είναι αρμόδιο για την «παροχή νομικής συνδρομής για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, καθώς και για την άσκηση υφισταμένων αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ». Στο αυτοτελές γραφείο «προΐσταται νομικός σύμβουλος και υπηρετούν δικηγόροι που προσλαμβάνονται με έμμισθη εντολή». Ο νομικός σύμβουλος δεν προΐσταται μόνο του αυτοτελούς γραφείου νομικής υποστήριξης, αλλά και στο τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νομικός σύμβουλος, εκτός των άλλων αρμοδιοτήτων, θα «εισηγείται επί θεμάτων πρόσληψης δικηγόρων». Θα παρίσταται επίσης στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του ΕΣΡ, θα προσυπογράφει τις εισηγήσεις για την έκδοση ή μη του πιστοποιητικού σύναψης συμβάσεων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο αυτοτελές γραφείο νομικής υποστήριξης «συνιστώνται 14 θέσεις», 1 νομικού συμβούλου, 10 θέσεις δικηγόρων, οι οποίοι «παρέχουν αποκλειστικώς τις υπηρεσίες τους στο τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας» και 3 θέσεις διοικητικών γραμματέων.

Στο τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας «συνιστώνται 17 θέσεις προσωπικού», από τις οποίες οι 9 είναι θέσεις επιστημονικού προσωπικού οικονομολόγων και ειδικών στην πληροφορική.

Οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των απασχολούμενων δικηγόρων στο ΕΣΡ μετατρέπονται σε συμβάσεις «έμμισθης εντολής».

Οπως αναφέρεται στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου, το προσωπικό προσλαμβάνεται στις θέσεις που προβλέπονται και «επιλέγεται από το ΕΣΡ, με προκήρυξή του και με τα κριτήρια, τα προσόντα που ορίζονται σ' αυτήν». Στην προκήρυξη, επίσης, καθορίζονται και οι αμοιβές του «πάσης φύσεως προσωπικού».

Χορήγηση πιστοποιητικών

Δεν πραγματοποιήθηκε, χτες, λόγω της πειρατείας του λεωφορείου, η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλου, με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ.

Χτες, πάντως, συνεδρίασε η Ολομέλεια του ΕΣΡ και χορήγησε τελικά τα δύο από τα πιστοποιητικά διαφάνειας που εκκρεμούσαν. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του ΕΣΡ χορήγησε πιστοποιητικό διαφάνειας στην κοινοπραξία «Ιόνιος» και στην «Παντεχνική». Προχτές δεν είχε χορηγηθεί στην κοινοπραξία «Ιόνιος», ξεπερνώντας όπως φαίνεται τον προβληματισμό του ΕΣΡ για τη συμμετοχή με 2% της εταιρίας «Τρίγωνο» θυγατρικής του «Ακτορα». Αρνητική ήταν η ψήφος του Ν.Κουράκη, ο οποίος, ας σημειωθεί, ήταν απών και είχε εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο για την ψήφο του, καθώς και της Ιριδας Αυδή με το αιτιολογικό της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Χορηγήθηκε, επίσης, με πέντε ψήφους υπέρ και τρεις κατά πιστοποιητικό στην «Παντεχνική», στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν εμφανίζεται πλέον ως μέτοχος ο Γ.Σαραντόπουλος. Στην εν λόγω εταιρία εμφανίζονται off shore εταιρίες, οι οποίες όμως καταλήγουν σε φυσικά πρόσωπα. Αρνητικές ήταν οι ψήφοι των μελών Ν.Κουράκη, Ιρ. Αυδή και Γιάννη Παπακώστα.

Να σημειωθεί επίσης ότι από νωρίς χτες το πρωί ο πρόεδρος και μέλη του ΕΣΡ παρακολουθούσαν τον τρόπο, με τον οποίο οι τηλεοπτικοί σταθμοί κάλυπταν την πειρατεία του λεωφορείου.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ