Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Σε χρόνο ρεκόρ το Κογκρέσο της Χιλής ενέκρινε νομοσχέδιο για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε περίπου 30.000 θύματα των βασανισμών του στρατιωτικού καθεστώτος των δεκαετιών του '70 και του '80, μετά την κατάθεση της πρότασης πριν από λίγες μέρες, εκ μέρους του Προέδρου της Χιλής, Ρικάρντο Λάγκος. Ο νόμος, επίσης, επισημαίνει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας για τους βασανισμούς θα παραμείνουν απόρρητα για 50 χρόνια.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Την απόλυση 2.850 εργαζομένων ανακοίνωσε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, ABN Amrom, στο πλαίσιο των περικοπών των εξόδων της. Η ABN Amrom που απασχολεί περίπου 100.000 εργαζομένους, είναι η τρίτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που ανακοινώνει απολύσεις καθώς μόλις τον περασμένο μήνα απολύσεις ανακοίνωσαν η Deutsche Bank και η Credit Suisse Group.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Στα χέρια των κολομβιανών αρχών βρίσκεται πια ο Ροντρίγκο Γκράντα Εσκομπάρ, ο άνθρωπος που θεωρείται ως ο «πρέσβης» των FARC στο εξωτερικό για την εξασφάλιση υποστήριξης και αλληλεγγύης εκ μέρους κρατών και οργανώσεων στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Σε άλλη επιχείρηση ο στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε και τον Ερμινσον Γκαμπρέρα, που τον θεωρεί και αυτόν στέλεχος των FARC, αφού είναι «αδελφός του επικεφαλής των FARC στη Νότια Κολομβία». Οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο του «βρώμικου πολέμου» της κυβέρνησης σε συνεργασία με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΡΩΜΗ.-- Ο Ιταλός Πρόεδρος, Κάρλο Αζέλιο Τσάμπι, αρνήθηκε να υπογράψει νόμο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Ιταλίας, τον οποίο ψήφισε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο η πλειοψηφία του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και ζήτησε από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου την επανεξέταση του νόμου, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίδει το Σύνταγμα.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ευθύνονται για την εξαφάνιση 5.200 πολιτών, κατά τη διάρκεια της 10χρονης ένοπλης σύρραξης με τις ισλαμιστικές οργανώσεις, η οποία σημάδεψε τη δεκαετία του '90. Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Φαρούκ Κσεντίν, που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, με στόχο να διερευνήσει αυτές τις υποθέσεις. Ο Κσεντίν, πάντως, έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι «οι ευθύνες δε βαραίνουν τον κρατικό μηχανισμό αλλά μεμονωμένα πρόσωπα».

ΡΙΑΝΤ.-- Εξι συλλήψεις έγιναν στην Τζέντα και άλλες 8 στο Ριάντ κατά τη διάρκεια αντιπολιτευτικών διαδηλώσεων, με το αιτιολογικό ότι απαγορεύονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις στη χώρα. Την ίδια στιγμή, ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Σε αυτό, ο μπιν Λάντεν φέρεται να υποστηρίζει τους δράστες της επίθεσης στο αμερικανικό προξενείο στην Τζέντα, στις 6 του Δεκέμβρη, και να καταφέρεται κατά της σαουδαραβικής ηγεσίας ως «προδοτικής», της οποίας ζητά την «ανατροπή με ένοπλα μέσα».

ΚΙΕΒΟ.-- Ο «φιλοδυτικός» υποψήφιος Πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο εξέφρασε τη «βεβαιότητα» ότι «οι αρχές» της Ουκρανίας (γενικώς) τον «δηλητηρίασαν». Κατηγόρησε ακόμη τον αντίπαλό του, πρωθυπουργό εν ...αδεία, ότι επιχειρεί να «προκαλέσει προβλήματα» διαδικαστικού και πολιτικού χαρακτήρα. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανταπάντησε ότι «δεν έχει σχέση» με τη «δηλητηρίαση», του «χρηματοδοτούμενου από τους Αμερικανούς» αντιπάλου του.

ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι κάπου εκατό άνθρωποι που είχαν απαχθεί στην Τσετσενία αφέθηκαν ελεύθεροι το 2004. Αλλοι 200 περίπου «κρατούνται όμηροι».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εκρηξη βόμβας στη Χοστ του Αφγανιστάν σκότωσε 4 «αστυνομικούς» και τραυμάτισε άλλους 2. Στη Σιντάντ, κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν-Ιράν, κατέπεσε αμερικανικό κατασκοπευτικό ελικόπτερο OH-58 Kiowa, από άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα τον επιπόλαιο τραυματισμό των δύο πιλότων του.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- 23 μαοϊκοί αντάρτες σκοτώθηκαν και έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν χτες, μία μέρα μετά από το θάνατο 26 στρατιωτικών, αστυνομικών και ανταρτών στο μαινόμενο εμφύλιο στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ