Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κώστας Αυγητίδης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΥΣΚΙΝ Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΒΑΡΔΟΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ

O Πούσκιν, με υπομονή και επιμονή, στάθηκε πάντα υποστηρικτής της λευτεριάς και ανεξαρτησίας των Ελλήνων, όχι μόνο με τον προφορικό, αλλά και με το γραπτό του λόγο και τη δράση του.

***

Θεόδωρος Πολιτόπουλος

Η ΕΝΕΔΡΑ

Ημασταν εθελοντές και ζούσαμε για τον απελευθερωτικό αγώνα μας, οραματιζόμασταν τη νίκη και την ανάσταση, αλλά προσγειωμένοι...

Αντάρτης γίνεσαι γιατί το θέλεις ο ίδιος. Το επιβάλλει η συνείδησή σου ως Ελληνας πολίτης, που ο τράχηλός σου δεν αντέχει ζυγό.

***

Τριαντάφυλλος Α. Γεροζήσης

ΕΠΙΛΕΚΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΔΣΕ

ΦΛΩΡΑΚΗ - ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η «κάθοδος» του Επίλεκτου Αποσπάσματος της Ι Μεραρχίας του ΔΣΕ τον Αύγουστο - Σεπτέμβρη του 1949, στο χώρο των Αγράφων.

***

Βασίλης Βενετσανόπουλος

«ΠΑΡΩΝ» ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Η ιστορική διαδρομή ενός αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, από το αλβανικό έπος, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, το ΔΣΕ, την πολιτική προσφυγιά. Η δράση του μέσα από αυτές τις κορυφαίες στιγμές. Κρίσεις και απόψεις γι' αυτή την περίοδο.

***

Γιώργος Φαρσακίδης

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ «ΒΕΒΗΛΕΣ» ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ζούμε σε εποχή μιας παγκόσμιας κρίσης, όπου ο σκοταδισμός τρομοκρατώντας μάς πισωγυρίζει σε έναν καινούριο μεσαίωνα.

Ετσι η παρουσίαση μιας άλλης «αλήθειας», μιας διαφορετικής ερμηνείας των βασικών σταθμών της παγκόσμιας ιστορίας, είναι μια πράξη αντίστασης, όσο ποτέ αναγκαία.

***

Νίκος Κυρίτσης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Βασικοί σταθμοί του αγώνα

Ο ΔΣΕ ήταν λαογέννητος επαναστατικός στρατός, ήταν υπερασπιστής των συμφερόντων των εργατών, των αγροτών, του εργαζόμενου λαού. Ανεξάντλητη πηγή της δύναμής του ήταν η πίστη στα δίκαια ιδανικά του αγώνα για μια ανεξάρτητη, λαογέννητη και σοσιαλιστική Ελλάδα.


***

Θανάσης Παπαρήγας

Η ΑΡΧΑΙΑ ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η παρακολούθηση της ιστορικής πορείας του δουλοκτητικού κράτους της αρχαίας Αθήνας από το συγγραφέα γίνεται δυναμικά, με τονισμό πάντα των νέων στοιχείων που έρχονται συνεχώς να αντιπαρατεθούν στα παλιά.

***

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ

ιστορικός τόπος

A & Β τόμος

Συλλογική εργασία με μαρτυρίες Μακρονησιωτών. Περιλαμβάνει την περίοδο μετά τη σφαγή του Μάρτη του 1948 μέχρι τη διάλυση του στρατοπέδου της Μακρονήσου.

***

Δ. Σέρβος

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

από τις φυλακές και τις εξορίες

Περιέχεται η ιστορία αυτών των εφημερίδων, η διαδικασία γραφής τους, οι δυσκολίες αυτής της προσπάθειας. Παρατίθεται μεγάλος αριθμός φύλλων, όσων διασώθηκαν, σε φωτογραφική ανατύπωση.

***

Νίκος Τερζόγλου (Πύραυλος)

Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο βιβλίο περιγράφεται όλη η πορεία και ιστορία της ΣΑΓΑ και των άλλων σχολών εκπαίδευσης.

Τα στρατιωτικά στελέχη που εκπαιδεύτηκαν στις σχολές του ΔΣΕ με την ηρωική προσφορά τους ξεσκέπασαν τη συκοφαντία ότι δήθεν ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν οργανωμένος και καθοδηγούμενος από ξένες δυνάμεις (Βούλγαρους - Ρώσους κλπ.).

***

Κώστας Βουγιουκλάκης

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Περιπέτειες και συμβάντα που χαράχτηκαν στη μνήμη ανεξίτηλα. Κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας μιας ταραγμένης περιόδου. Αφήγηση με πραγματικά τοπωνύμια περιοχών, με αληθινές χρονολογίες και πρόσωπα υπαρκτά.

***

Επη Χριστοδούλου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΓΑΡΗΣ

ιστορική βιογραφία

Σάμος 1908-1949


Η ζωή και η πορεία του Γιάννη Μαλαγάρη, στρατιωτικού αρχηγού του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου. Μια σημαντική συμβολή στην ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου και του ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ