Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνδιοργάνωση μεταπτυχιακού με οργανισμό επιχειρήσεων

Η πράξη ίδρυσης του μεταπτυχιακού, όπου δεν αναφέρεται πουθενά το EFQM
Η πράξη ίδρυσης του μεταπτυχιακού, όπου δεν αναφέρεται πουθενά το EFQM
Η κατεύθυνση γενίκευσης των μεταπτυχιακών ειδίκευσης, εις βάρος των προπτυχιακών σπουδών, παράλληλα με τη διείσδυση των επιχειρήσεων όλο και πιο βαθιά στα πανεπιστήμια, τα προγράμματα σπουδών τους και την έρευνα, είναι στοιχεία που αναδεικνύονται από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ο πρύτανης του ιδρύματος, Β. Μπένος, από τον Ιούνη του 2003 αρνείται να υπογράψει τους τίτλους σπουδών των αποφοίτων του ευρωπαϊκού μεταπτυχιακού προγράμματος «Διοίκηση Ολικής Ποιότητας», του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου, ζητώντας από τον υπεύθυνο του Τμήματος τεκμηριωμένες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, στους τίτλους σπουδών, που ο πρύτανης αρνείται να υπογράψει, εμφανίζεται ουσιαστικά ως συνδιοργανωτής του προγράμματος το ίδρυμα EFQM (European Foundation for Quality Management) - Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Διοίκηση Ποιότητας - για το οποίο ο Β. Μπένος ρωτάει αν «πληροί τις προϋποθέσεις αναγνωρισμένου ερευνητικού ιδρύματος», εφόσον είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για πανεπιστήμιο. Την ερώτησή του αυτή - μαζί με άλλες τεχνικού περιεχομένου - την απέστειλε στον πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΟΔΕ), Α. Κουρεμένο, στις 25 Ιούνη 2003 και λέει ότι από τότε δεν έχει πάρει απάντηση.

Οργανισμός των επιχειρήσεων

Στην πραγματικότητα το EFQM είναι ένας οργανισμός που έχει μέλη εκατοντάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κάποια πανεπιστήμια. Ανάμεσα στα μέλη του είναι οι «Barklays», BMW, «Opel», «Renault», «Siemens», «Nokia», «Vodafon», ΟΤΕ, «Αγροτική Ασφαλιστική» κ.ά. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα αυτού του «κλαμπ» των επιχειρήσεων φιγουράρει ανάμεσα στα μέλη του και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πειραιά! Ομως, από τη συμμετοχή αυτή του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάποιων άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στο EFQM, δεν προκύπτει η «ακαδημαϊκότητα» του οργανισμού. Αντίθετα, φαίνεται ότι είναι ένας θεσμός εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και άρα καμιά σχέση δεν έχει να συνδιοργανώνει ψευτομεταπτυχιακά ειδίκευσης.

Το μεταπτυχιακό «Διοίκηση Ολικής Ποιότητας» του Τμήματος ΟΔΕ έχει δυο κατηγορίες αποφοίτων που προκύπτουν από τις δυο του διαστάσεις: Μια αμιγώς ελληνική και μια διευρωπαϊκή. Η διαφορά της δεύτερης από την πρώτη είναι ότι οι φοιτητές παρακολουθούν ένα εξάμηνο στο εξωτερικό, σε πανεπιστήμιο διασυνδεμένο με το EFQM και για τους τίτλους αυτής της ευρωπαϊκής διάστασης προκύπτει το πρόβλημα που θέτει ο πρύτανης. Ομως, σε «ομηρία» βρίσκονται και οι απόφοιτοι της ελληνικής διάστασης (παρά το ότι οι σπουδές τους δεν έχουν άμεση σχέση με το EFQM), καθώς ο πρύτανης δεν υπογράφει ούτε τους δικούς τους μεταπτυχιακούς τίτλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα δεν έχει υπογραφεί κανένας μεταπτυχιακός τίτλος του ΟΔΕ, χωρίς επίσημη δικαιολογία. Ερωτηματικά πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ από το 2003 προέκυψε το πρόβλημα, τα προγράμματα αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν και οι φοιτητές να πληρώνουν υπέρογκα ποσά και να βρίσκονται σε αβεβαιότητα.

Πανάκριβο εμπόρευμα τα μεταπτυχιακά

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να σημειώσουμε ότι οι φοιτητές που παρακολούθησαν την ελληνική διάσταση του προγράμματος (τρία εξάμηνα σπουδών) πλήρωσαν περίπου 5.300 ευρώ για δίδακτρα, ενώ αυτοί που παρακολούθησαν την ευρωπαϊκή διάσταση (τέσσερα εξάμηνα σπουδών) πλήρωσαν πάνω από 7.000 ευρώ! Πέρα από τα υπέρογκα δίδακτρα, δεν τους διανέμονταν δωρεάν συγγράμματα, ενώ αυτοί που παρακολούθησαν την ευρωπαϊκή διάσταση αναγκάστηκαν να πληρώσουν και υπέρογκα ποσά για διαμονή, διατροφή, μετακινήσεις κλπ. κατά το εξάμηνο που σπούδασαν στο εξωτερικό. Ο πρύτανης, μάλιστα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει πού πήγαν αυτά τα χρήματα και δεν μπορεί να ελέγξει γενικότερα πού διοχετεύονται τα χρήματα από τα υπέρογκα μεταπτυχιακά του ιδρύματος.

Στο πλευρό των φοιτητών η ΠΚΣ

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) του Πανεπιστημίου Πειραιά τονίζει ότι «καταρρέει σα χάρτινος πύργος ο μύθος που τόσα χρόνια έχει καλλιεργηθεί γύρω από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τους εκπροσώπους τους στα ΑΕΙ - ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ΝΔΦΚ - αλλά και από μερίδα καθηγητών, οι οποίοι με τη στήριξη της πολιτείας, των πρυτανικών αρχών και των κυβερνητικών παρατάξεων χαρακτήριζαν τα μεταπτυχιακά σαν μια όαση προαγωγής της επιστήμης και της έρευνας και δημιούργησαν ένα καθεστώς στο οποίο τα μεταπτυχιακά αποτελούν προαπαιτούμενα για την επαγγελματική αποκατάσταση». Η ΠΚΣ καταγγέλλει επίσης, όλους αυτούς που προαναφέρει ότι «μετέτρεψαν το πανεπιστήμιο από χώρο προαγωγής της επιστήμης και της έρευνας και μετάδοσης αυτών στους φοιτητές, σε φορέα μαζικής παραγωγής μεταπτυχιακών, μεταφέροντας - στην καλύτερη περίπτωση - κομμάτι της απαραίτητης γνώσης από τα προπτυχιακά σε αυτά».

Απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η ΠΚΣ απαιτεί μεταπτυχιακές σπουδές ενός κύκλου, δημόσιες και δωρεάν, που να οδηγούν στη λήψη διδακτορικού διπλώματος, κατάργηση των διδάκτρων στα υπάρχοντα μεταπτυχιακά και λέει ΟΧΙ στα μεταπτυχιακά που πουλάνε γνώση κλεμμένη από τα πτυχία. Αμεσα ζητάει να επιστραφεί και το τελευταίο ευρώ από τα δίδακτρα της ελληνικής διάστασης και να ορκιστούν οι πτυχιούχοι, να καταργηθεί η ευρωπαϊκή διάσταση και οι φοιτητές αυτής να εισαχθούν στην ελληνική, να αποζημιωθούν δε, για τα χρήματα που ξόδεψαν και να τους επιστραφούν τα δίδακτρα. Επίσης, καλεί τον πρύτανη να δώσει τα στοιχεία για όλα τα μεταπτυχιακά στη δημοσιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ