Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τέσσερα πιστοποιητικά σε εταιρίες του Βαρδινογιάννη

Τελευταία συνεδρίαση με «σωρεία» πιστοποιητικών

Τέσσερα πιστοποιητικά σε εταιρίες συμφερόντων Βαρδινογιάννη ενέκρινε κατά πλειοψηφία χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Συγκεκριμένα, χορηγούνται δύο πιστοποιητικά στην εταιρία «Avin Οil» για δημόσιες προμήθειες καυσίμων στο Μαιευτήριο «Ελενα» ύψους 520.000 ευρώ και στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, ύψους 250.000 ευρώ. Χορηγήθηκαν δύο ακόμη πιστοποιητικά στην εταιρία «Cyclon» για την προμήθεια καυσίμων στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ύψους 259.000 ευρώ, και για δημόσια προμήθεια στη ΔΕΗ με σύμβαση έργου ύψους 280.000 ευρώ. Υπέρ της έκδοσης των πιστοποιητικών ψήφισαν ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαραλάμπης και τα μέλη Εύη Δεμίρη και Ροδόλφος Μορώνης. Αρνητικές ήταν οι ψήφοι των μελών Ι. Αυδή και Νέστορα Κουράκη με το αιτιολογικό της αντισυνταγματικότητας του νόμου, καθώς και του Γιάννη Παπακώστα. Η πλειοψηφία έκρινε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για την οικονομική αυτοτέλεια της κόρης του Β. Βαρδινογιάννη, που εμφανίζεται μέτοχος του STAR, ενώ ο Β. Βαρδινογιάννης είναι πρόεδρος των εταιριών. Μέλος του ΕΣΡ έθεσε θέμα για το μετοχικό κεφάλαιο του STAR σε σχέση με τη Β. Βαρδινογιάννη και το «πόθεν έσχες», ενώ ο Ρ. Μορώνης έδωσε θετική ψήφο, με το σκεπτικό πως με το νομοσχέδιο που θα γίνει νόμος μετά από ένα μήνα, δε θα χρειάζονται πιστοποιητικά διαφάνειας για συμβάσεις κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

Ο «Ρ» για την έκτακτη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Ιωάννη Λασκαρίδη, ο οποίος μας παρέπεμψε για συγκεκριμένες πληροφορίες για τα πιστοποιητικά διαφάνειας που συζητήθηκαν στον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, Δημήτρη Χαραλάμπη, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα πιστοποιητικά και επικεφαλής του Τμήματος Διαφάνειας.

Ο Δ. Χαραλάμπης μας ενημέρωσε μόνο για τα τέσσερα πιστοποιητικά συμφερόντων Βαρδινογιάννη και μετά από επίμονες ερωτήσεις του «Ρ» αναφέρθηκε και σε μερικά από τα υπόλοιπα πιστοποιητικά που συζητήθηκαν. Τα πιστοποιητικά αυτά έχουν να κάνουν με την «Ιντρακόμ» και την «Παντεχνική». Η «Ιντρακόμ» ζητά πιστοποιητικό διαφάνειας και το ΕΣΡ συζήτησε τις μεταβιβάσεις των μετοχών της οικογένειας Κόκκαλη για το ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» και τον τηλεοπτικό σταθμό «TV Magic». Ως νέος ιδιοκτήτης του «Φλας» εμφανίζεται ο Σ. Πουλόπουλος και του «TV Magic» ο Γ. Μόραλης. Το ΕΣΡ θα συνεχίσει τον έλεγχο για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίαση.

Θέμα όμως, όπως φαίνεται, τίθεται και για την εταιρία «Παντεχνική», στην οποία ήδη έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό. Χτες συζητήθηκε νέο πιστοποιητικό για έργο της Εγνατίας Οδού. Η «Παντεχνική» ήταν συμφερόντων Σαραντόπουλου, ο οποίος έχει πουλήσει τις μετοχές της «Απογευματινής». Ο Δ. Χαραλάμπης δεν αναφέρθηκε, κατά την επικοινωνία με το «Ρ», στα συγκεκριμένα ζητήματα που δημιουργούνται με τους νέους μετόχους της εταιρίας. Ο Γιάννης Παπακώστας, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα «πόθεν έσχες». Η πλειοψηφία του ΕΣΡ αποφάσισε να γίνει περαιτέρω έλεγχος στην Κύπρο, προκειμένου να βρεθούν οι Ελληνες μέτοχοι που είναι πίσω από την off shore εταιρία στην οποία πουλήθηκαν οι μετοχές. Το πιστοποιητικό της «Παντεχνικής» θα συζητηθεί τελικά σε επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΡ, ενώ εάν υπάρξει πρόβλημα δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα και για το προηγούμενο πιστοποιητικό, το οποίο ήδη έχει χορηγηθεί.

Ομως χτες, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, «πέρασαν» και άλλα έξι πιστοποιητικά διαφάνειας, για τα οποία ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ δεν έκανε λόγο στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του, παρότι είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τα πιστοποιητικά. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε πιστοποιητικό για την κοινοπραξία της «J&P Αβαξ» συμφερόντων Ιωάννου και της «Μηχανικής» συμφερόντων Εμφιετζόγλου, από τη στιγμή που -σύμφωνα με τον έλεγχο- ο υιός Ιωάννου κατείχε μικρότερο ποσοστό από 5% μετοχών, στις εκδόσεις του Π. Κωστόπουλου και στο ραδιοφωνικό σταθμό «Nitro».

Χορηγήθηκαν επίσης πέντε από τα έξι πιστοποιητικά για συμβάσεις του «Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» σε εκδοτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων ήταν οι εκδόσεις «Λιβάνη» και «Μεταίχμιο». Δε χορηγήθηκε το έκτο πιστοποιητικό, που είχε σχέση με το ΔΟΛ, το οποίο θα συζητηθεί, για το εάν ή όχι υπάρχει ασυμβίβαστο, σε επόμενη συνεδρίαση.


Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ