Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λεηλασία

Η υπόθεση του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού «Yukos» εξελίσσεται σε τεράστιο οικονομικό, πολιτικό σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις. Η «Yukos» είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της «διαχείρισης» του μεγάλου πλούτου, που άφησε πίσω της η Σοβιετική Ενωση και λεηλατείται τώρα από την άρχουσα τάξη της Ρωσίας.

Η εταιρία αυτή προέρχεται από τη μεγάλη σοβιετική πετρελαϊκή βιομηχανία και δημιουργήθηκε, όπως και άλλες, εν μία νυκτί, το 1991, για να περάσει, ελέω Γέλτσιν, στα χέρια της μαφίας του «μεγιστάνα» Χοντορκόφσκι.

Κράτος και μαφία, από κοινού, διαχειρίστηκαν τη «Yukos» μέχρι το 2001, οπότε η κυβέρνηση Πούτιν έδωσε τίτλους «ιδιοκτησίας» στον Χοντορκόφσκι, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα αναμειχθεί στις πολιτικές εξελίξεις. Η αποκάλυψη ότι η «Yukos» ενίσχυσε τους πολιτικούς αντιπάλους του Πούτιν οδήγησε στην αλλαγή της στάσης του Ρώσου Προέδρου.

Μέσα σε ελάχιστες μέρες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ανακαλύπτουν όργιο ατασθαλιών και απατών στα βιβλία της εταιρίας. Ο Χοντορκόφσκι συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Ετσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη «Yukos».

H ρωσική κυβέρνηση, με πρόσχημα τα μεγάλα χρέη της εταιρίας στο Δημόσιο, έβγαλε σε πλειστηριασμό τη βασική παραγωγική μονάδα της «Yukos», τη «Yugansk». Παρά την προσφυγή των «μετόχων» της «Yukos» στα αμερικανικά (!) δικαστήρια, ο πλειστηριασμός έγινε την περασμένη βδομάδα. «Νικητής» αναδείχτηκε η εταιρία «BaikalFinans», πίσω από την οποία κρύβονται ιαπωνικά συμφέροντα, αλλά και ρωσικά κρατικά συμφέροντα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το νέο αφεντικό της «Yugansk», και κατ' επέκταση της «Yukos», είναι ο ίδιος ο Πούτιν, αφού αυτός διαχειρίζεται πλέον την τύχη της. Οποιος θέλει να αγοράσει, σ' αυτόν πρέπει να απευθύνεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ