Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΣΡ
Προβληματίζει η ... «αναδιοργάνωση»

Προβληματισμό, αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το άρθρο 11, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων» και αφορά στην «Αναδιοργάνωση» του ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα, στο συγκεκριμένο άρθρο 11, προβλέπεται η σύσταση ενός οργάνου δίπλα στον πρόεδρο, το «αυτοτελές γραφείο νομικής υποστήριξης», στο οποίο θα προΐσταται νομικός σύμβουλος και θα υπηρετούν δικηγόροι που θα προσλαμβάνονται με έμμισθη εντολή. Το αυτοτελές γραφείο νομικής υποστήριξης θα είναι αρμόδιο για την «παροχή νομικής συνδρομής για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, καθώς και για την άσκηση υφισταμένων αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ». Συγχρόνως, ο νομικός σύμβουλος δεν προΐσταται μόνο του αυτοτελούς γραφείου νομικής υποστήριξης, αλλά και στο Τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας.

Χτες, συνεδρίασε εκτάκτως το ΕΣΡ, για να συζητήσει τις απόψεις του σχετικά με το νομοσχέδιο για τον «βασικό μέτοχο», αλλά και να ετοιμάσει εγγράφως τις παρατηρήσεις, επισημάνσεις και τις προτάσεις του για το νομοσχέδιο, που θα αποστείλει στον υπουργό Επικρατείας.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης χαρακτήρισε «ατυχή» τη συγκεκριμένη διατύπωση για τους νομικούς συμβούλους, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα κάνει συγκεκριμένες και αναλυτικές παρατηρήσεις πάνω σ' αυτές τις ρυθμίσεις. Να σημειωθεί ότι ήδη ο πρόεδρος του ΕΣΡ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην ...έμμισθη εντολή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του ΕΣΡ θεωρούν ότι στο νομοσχέδιο για τον «βασικό μέτοχο», υπάρχουν αντιφάσεις και ασάφειες, όπως στον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχονται τα παρένθετα πρόσωπα σε επιχειρήσεις ΜΜΕ. Πέρα, όμως, από τις ασάφειες που περιλαμβάνονται, το ΕΣΡ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και θετικά σημεία. Ανάμεσα σ' αυτά είναι η κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας συγγενών προσώπων, η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών, αλλά και ο αποκλεισμός των εξωχώριων εταιριών.

Το ΕΣΡ αναμένεται να καταθέσει σήμερα στον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, τις προτάσεις του για το νομοσχέδιο, ενώ οι προτάσεις αυτές θα σταλούν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ