Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η σάτιρα συναντά το ... μιούζικαλ

Η Ντέμπορα Κερ στην ταινία του Γουόλτερ Λανγκ «Ο βασιλιάς κι εγώ»
Η Ντέμπορα Κερ στην ταινία του Γουόλτερ Λανγκ «Ο βασιλιάς κι εγώ»
Μια καυστική σάτιρα, αλλά και ένα βραβευμένο μιούζικαλ - γι' αυτούς που ξενυχτούν, αφού δυστυχώς προβάλλεται αρκετά μετά τα μεσάνυχτα - είναι οι ταινίες που θα προβληθούν απόψε.

Τη γαλλική κωμωδία «Δείπνο ηλιθίων», που τη σκηνοθεσία της υπογράφει ο Φράνσις Βέμπερ θα μεταδώσει απόψε στις 00.30 η ΕΤ-3.

Προτού πάτε σ' ένα δείπνο, βεβαιωθείτε για τις αληθινές προθέσεις του οικοδεσπότη... Ο μεγαλοεκδότης Πιέρ Μπροσάν και οι φίλοι του, μια παρέα κυνικών πλουσίων, οργανώνουν κάθε Τετάρτη βράδυ ένα «δείπνο ηλιθίων»: Ο καθένας τους έχει την υποχρέωση να καλέσει από έναν «ηλίθιο», τον οποίο ενθαρρύνουν να μιλήσει για τις ιδέες και τις αδυναμίες του, προκειμένου να γελάσουν εις βάρος του! Στο τέλος επιλέγεται ο «ηλίθιος της βραδιάς». Ο Πιέρ πιστεύει πως το νέο του εύρημα, ο Φρανσουά Πινιόν, ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, θα κλέψει την παράσταση. Ολα όμως πάνε στραβά... Πρόκειται για ένα εξαιρετικό γαλλικό φιλμ. Πνευματώδης μαύρη σάτιρα με ανατροπές, πολλές εκπλήξεις αλλά και ηθικά μηνύματα.

Πρωταγωνιστούν: Τιερί Λερμίτ, Ζακ Βιγιαρέ, Φράνσις Χούστερ, Αλεξάντρα Βαν Ντερ Νουτ, Ντανιέλ Πριβόστ.

Απ' τον ΑΝΤΕΝΝΑ θα παρακολουθήσουμε το μιούζικαλ «Ο Βασιλιάς κι εγώ», σε σκηνοθεσία Γουόλτερ Λανγκ.

Το 1862, η Αγγλίδα χήρα Αννα καταφθάνει με τον μικρό γιο της Λούις, στο Σιάμ, για να διδάξει στα πολλά παιδιά και τις πολλές συζύγους του Βασιλιά Μονγκούτ τους τρόπους της Δύσης. Η γοητευτική γκουβερνάντα και ο πληθωρικός βασιλιάς έχουν κάτι κοινό: Το πείσμα τους. Στην αρχή, οι εντάσεις μεταξύ τους είναι εκρηκτικές. Σύντομα όμως, η Αννα καταφέρνει να κερδίσει τον σεβασμό του μονάρχη και γίνεται η υπ' αριθμόν ένα σύμβουλός του σε όλα - ακόμη και στα ζητήματα του κράτους. Στο μεταξύ, η αμοιβαία εκτίμηση ανάμεσα σε αυτές τις τόσο δυναμικές προσωπικότητες μετατρέπεται σιγά - σιγά σε έναν μεγάλο έρωτα...

«Ο Βασιλιάς κι εγώ» είναι ένα από τα πιο μαγευτικά μιούζικαλ όλων των εποχών. Η ταινία απέσπασε τα Οσκαρ σκηνογραφίας, κουστουμιών, μουσικής, ήχου και α' ανδρικού ρόλου για τον υπέροχο Γιούλ Μπρίνερ, που είναι ο βασιλιάς του τίτλου. Το μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Λάντον «Η Αννα και ο Βασιλιάς του Σιάμ», είχε ήδη διασκευαστεί για την οθόνη το 1946 (σε σκηνοθεσία Τζον Κρόμγουελ). Η δεύτερη εκδοχή είναι αυτή που γυρίστηκε το 1956, ενώ η τρίτη εκδοχή το 1999 ανήκει στον Αντι Τέναντ, με πρωταγωνιστές την Τζόντι Φόστερ και τον Γιουν Φατ Τσόου.

Πρωταγωνιστούν: Ντέμπορα Κερ, Γιούλ Μπρίνερ, Ρίτα Μορένο, Μάρτιν Μπένσον, Τέρι Σόντερς (ΑΝΤΕΝΝΑ, 03.10)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ