Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Να μπει η Εθνική Αντίσταση στα σχολεία

Αποψη από τις εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ
Αποψη από τις εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ
Στο όνομα των αγώνων και των θυσιών του ελληνικού λαού, των αγώνων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης για τη σωτηρία του λαού και την απελευθέρωση από την τριπλή φασιστική κατοχή, οι αντιστασιακές οργανώσεις, όπως διακήρυξε και το 10ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης που έγινε πρόσφατα, απαιτούν από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επιτέλους το ζήτημα της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών και να επιτρέψει τη διδασκαλία στα σχολεία της χώρας της πραγματικής Ιστορίας της Εθνικής μας Αντίστασης.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται και στα ψηφίσματα του Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ, δεν είναι δυνατόν οι απόντες από τους απελευθερωτικούς αγώνες και συνεργάτες των Γερμανών ναζί να απολαμβάνουν την υλική συμπαράσταση με παχυλές συντάξεις και οι πραγματικοί αγωνιστές να εμπαίζονται.

Οσον αφορά στην Εθνική Αντίσταση, οι αντιστασιακοί απαιτούν από την κυβέρνηση της ΝΔ, ανάμεσα στα άλλα: Να απαιτήσει και να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές της χώρας και την επιστροφή στη χώρα μας του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Η κυβέρνηση, είναι καιρός σημειώνεται, για το φρονηματισμό και τη διαπαιδαγώγηση των νέων μας να εισάγει στα σχολεία τη διδασκαλία της πραγματικής ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, όπως αυτή γράφτηκε στα πεδία των μαχών από τους πατεράδες και τους παππούδες της. Σ' αυτήν την κατεύθυνση και σαν τιμή στην Αντίσταση, επιβάλλεται η ανέγερση μνημείου και Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα, όπως έκαναν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στις πρωτεύουσές τους. Ακόμα, τονίζεται η υποχρέωση της κυβέρνησης στο αναφαίρετο δικαίωμα των αντιστασιακών να γιορτάζουν τις επετείους, όπως απαιτεί η ιερή μνήμη των αγωνιστών. Στο θέμα αυτό, σημειώνεται, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε οποιοδήποτε περιορισμό και απαγόρευση, όπως επιχειρείται με το γιορτασμό στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Τέλος, οι αγωνιστές απαιτούν από την κυβέρνηση, όχι μόνο να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από τις περιοχές της ιμπεριαλιστικής κατοχής(Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Ιράκ), αλλά και να εμποδίσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, παίρνοντας μέτρα και πρωτοβουλίες για ειρήνη και ελευθερία. Να στηρίξει τον παλαιστινιακό και τον κυπριακό λαό στο δίκαιο αγώνα τους, αλλά και όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωση της πατρίδας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ