Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ο υπουργός Επικρατείας σήμερα στο ΕΣΡ

Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου με τα μέλη του ΕΣΡ, μετά από εννέα μήνες που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση.

Ολο αυτό το διάστημα, ως γνωστό πολλά και μάλιστα σημαντικά θέματα όπως οι τηλεοπτικές άδειες και τώρα οι ραδιοφωνικές, παραμένουν ανοιχτά. Ο Θ. Ρουσόπουλος έχει εξαγγείλει ότι η κυβέρνηση μέχρι την Ανοιξη θα έχει έτοιμο νομοσχέδιο που θ' αναφέρεται στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Ηδη όμως βρίσκονται σε εκκρεμότητα 15 ραδιοφωνικές άδειες του νομού Αττικής μετά από την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, ενώ μετά από δύο μήνες λήγουν και οι ραδιοφωνικές άδειες των άλλων 20 ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής. Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα «λύσει» το θέμα αυτό με υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνεται προσωρινή χρονική παράταση των αδειών μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ.

Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ σε σχέση με τις άδειες, αλλά και το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» που στο τέλος του περασμένου μήνα κατατέθηκε στη Βουλή. Το ΕΣΡ την περασμένη Τρίτη ασχολήθηκε με το νομοσχέδιο, έκανε τις παρατηρήσεις του τις οποίες και απέστειλε προς τον υπουργό Επικρατείας και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Το ΕΣΡ στις παρατηρήσεις του, εστιάζεται ειδικότερα στ' αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου, κρίνοντας σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων ασαφές τα στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται η ιδιότητα του παρένθετου προσώπου, αντιφατική τη διάταξη με την οποία απαγορεύεται η σύναψη δημοσίων συμβάσεων με εξωχώριες εταιρίες, αφού συγχρόνως παρέχεται με υπουργική απόφαση η δυνατότητα εξαιρέσεων. Το ΕΣΡ στέκεται ιδιαίτερα στο άρθρο για την ενίσχυση του ΕΣΡ με τη σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Νομικής Υποστήριξης με νομικό σύμβουλο που θα υπάγεται στον πρόεδρο και όχι στο ΕΣΡ και ο οποίος θα προσυπογράφει τις εισηγήσεις για την έκδοση των πιστοποιητικών διαφάνειας, θα παρίσταται στην Ολομέλεια του ΕΣΡ και θα εισηγείται τις προσλήψεις δικηγόρων. Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί νομική υπηρεσία στην οποία οι δικηγόροι που θα συμμετέχουν θα είναι με συμβάσεις έμμισθης εντολής. Το ΕΣΡ θεωρεί ότι το άρθρο αυτό θα έχει δυσμενείς συνέπειες για το ΕΣΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ