Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ
Χωρίς άδειες δε γίνεται τίποτα

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης κατά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Επικρατείας με το ΕΣΡ

To νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» και κυρίως το άρθρο που αφορά στην «αναδιάρθρωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης» ήταν το επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλου με τον πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του στα γραφεία του ΕΣΡ.

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος έκανε δεκτή την πρόταση του ΕΣΡ, η οποία αφορά την αποκλειστική απασχόληση και όχι την έμμισθη εντολή του νομικού συμβούλου και των δικηγόρων που προβλέπεται από το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, το οποίο θα υπάγεται στον πρόεδρο του ΕΣΡ. Ο Θ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, ότι ο νομικός σύμβουλος δε θα ορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά από την Ολομέλεια του ΕΣΡ και δε θα έχει τις αρμοδιότητες που περιλαμβάνονται στο άρθρο για την «αναδιοργάνωση» του ΕΣΡ.

Το ΕΣΡ στις παρατηρήσεις του για το νομοσχέδιο είχε θέσει και άλλα θέματα, τα οποία αφορούσαν «ασαφείς» διατάξεις σχετικά με τα παρένθετα πρόσωπα και τις εξωχώριες εταιρίες. Το ΕΣΡ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Το νομοσχέδιο, ως γνωστό, ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Στη χτεσινή συνάντηση τέθηκε, επίσης, το θέμα των ραδιοφωνικών σταθμών του νομού Αττικής και το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα φέρει νέο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ζήτησε προτάσεις του ΕΣΡ που θα αναφέρονται στις προκηρύξεις των ραδιοτηλεοπτικών αδειών. Το ΕΣΡ όρισε κλιμάκιο, αποτελούμενο από τα μέλη του ΕΣΡ Ιριδα Αυδή, Ροδόλφο Μορώνη και Εύη Δεμίρη, καθώς και από επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλίου, για να επεξεργαστεί προτάσεις. Οι προκηρύξεις, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, θα πρέπει να είναι «διατυπωμένες με σαφήνεια», προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα, καθυστερήσεις και «λόγοι ακυρότητας». Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες στην Ολομέλεια του ΕΣΡ ο υπουργός Επικρατείας, είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο εντός του 2005. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, υπογράμμισε την ανάγκη χορήγησης αδειών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς άδειες δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

Σε σχέση με την εκκρεμότητα που υπάρχει με τους 15 ραδιοφωνικούς σταθμούς του νομού Αττικής, που οι άδειές τους έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ, καθώς και για τους 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου που λήγουν οι άδειές τους σε τρεις μήνες, ο Θ.Ρουσόπουλος, όπως είπε ο Ι.Λασκαρίδης, είπε πως το θέμα «ενδέχεται» να λυθεί με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Η λύση που θα δοθεί στο θέμα αυτό όπως φαίνεται είναι η παράταση των αδειών, ενώ θα δοθούν σύμφωνα με πληροφορίες και προσωρινές άδειες στους τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς Gold, Diva και Πειραϊκή Εκκλησία που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

O υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ, αναφερόμενος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είπε ότι δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και «αυτό είναι ένα μείζον θέμα με το οποίο θ' ασχοληθεί άμεσα η κυβέρνηση». Ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» κατέληξε, λέγοντας πως «όπως δήλωσα στο πρες ρουμ πριν ένα μήνα προτάσεις που θ' ακουστούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εν συνεχεία στην Ολομέλεια της Βουλής, οι οποίες θα είναι στην κατεύθυνση βελτίωσης τυχόν θεμάτων τα οποία δεν έχουν προβλεφτεί, αλλά είναι στη γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, είναι προτάσεις που θα συζητήσουμε με πολλή χαρά».

Η συντριπτική πλειοψηφία του ΕΣΡ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας συγχρόνως και κρίσιμες διατάξεις που έχουν «ασάφειες» και «αντιφάσεις». Διαφοροποιημένος εμφανίστηκε και χτες ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης, ο οποίος, όπως είπε, διαφωνεί με το νομοσχέδιο ενώ τάχτηκε υπέρ της έμμισθης εντολής του νομικού συμβούλου και των δικηγόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ