Σάββατο 8 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την κινητοποίηση

Στις 31 του Γενάρη το πανελλαδικό συλλαλητήριο και οι αγροτικές συγκεντρώσεις. Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΠΑΣΥ για τις μεθοδεύσεις των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών στις Σέρρες

Motion Team

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών στις Σέρρες
Με εντατικούς ρυθμούς, από τα μέλη και τα στελέχη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, συνεχίζεται η μάχη για την προετοιμασία της πανελλαδικής κινητοποίησης της 31ης του Γενάρη. Το συνεπές αγροτικό κίνημα σχεδιάζει την πραγματοποίηση περιοδειών, ενημερωτικών συσκέψεων και συγκεντρώσεων, ώστε στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, η αγροτιά να δώσει μαζικό δυναμικό «παρών», κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΠΑΣΥ, στεκόμενη απέναντι και αντιπαλεύοντας λογικές «διαχείρισης», δηλαδή «μπαλώματος» των αγροτικών προβλημάτων απευθύνει προς όλους τους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας, τούτο το ξεκάθαρο μήνυμα: Για να έχει ο αγώνας τους πραγματικά αποτελέσματα, πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή της σημερινής αντιαγροτικής πολιτικής ξεκληρίσματος κυβέρνησης και ΕΕ και να στοχεύει στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ του αγρότη, του λαού και του τόπου. Στην κινητοποίηση καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι παραγωγοί, αφού το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα τη φετινή χρονιά, ενώ ιδιαίτερα δυναμική αναμένεται να είναι η παρουσία των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό που στήριξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και φυσικά εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα, στο πλαίσιο αιτημάτων του για το βαμβάκι, απαιτεί:

  • Να απορροφηθεί όλο το βαμβάκι που παράγεται στη χώρα μας και να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί για το σύνολο της παραγωγής τους στην τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό.
  • Για φέτος, να μην πληρώσουν καθόλου πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι βαμβακοπαραγωγοί για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα ή τα πρώτα 150 νοικιασμένα στρέμματα κι από κει και πάνω να κλιμακώνεται το πρόστιμο.
  • Να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί στη νέα χρονιά ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που επιβάλλει ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς Βαμβακιού που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και τίθεται σε ισχύ το 2006 και προβλέπει την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή.
Υπονομευτικός ρόλος

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των αγροτών από τους γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, οι οποίοι, για μια ακόμα φορά, μετά και την κομματική τους σύσκεψη στην Ενωση Λάρισας για το βαμβάκι, εμφανίζονται ...«επαναστάτες» και «αγωνιστές», και απειλώντας για κινητοποιήσεις στις 20 Γενάρη, προβάλλουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των βαμβακοπαραγωγών, αλλά, επιπλέον, τους διχάζει. Οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ εξουσιοδότησαν τους Θεσσαλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τους «γαλάζιους» νομάρχες της περιοχής -τους οποίους και αναγόρευσαν ουσιαστικά σε υπερασπιστές των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου(!) - να διαπραγματευτούν τα αιτήματά τους, σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα.

Καταγγέλλοντας τον υπονομευτικό και επικίνδυνο ρόλο των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ τονίζει: «"Πλυντήριο" της κυβέρνησης και των κυβερνητικών στελεχών κατάντησαν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ με τις τελευταίες τους ενέργειες και ιδιαίτερα με την κομματική τους σύσκεψη στην Ενωση Λάρισας για το βαμβάκι!!! Εκεί που δεν τολμούσαν να βγουν στα χωριά και στον αγροτόκοσμο, οι βουλευτές της ΝΔ και τα κυβερνητικά στελέχη, εξαιτίας των όσων παθαίνουν σήμερα οι αγρότες από την πολιτική της κυβέρνησης, τώρα τους έδωσαν βήμα να εμφανιστούν ως λαλίστατοι φιλοαγροτικοί υποστηρικτές τους, για να τους απαλύνουν τον πόνο τους, μεταφέροντας τα παράπονά τους στην κυβέρνηση!!! Μια κυβέρνηση που σε τίποτα δε φταίει, αλλά, αντιθέτως, πέφτει θύμα των γραφειοκρατών της Αθήνας και του ΟΠΕΚΕΠΕ και των ανίκανων ίσως συνεργατών της που έχει στα διάφορα πόστα!!! Παράλληλα, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές κάλεσαν τους παραγωγούς να αγωνιστούν για παραλαβή όλων των "νόμιμων" ποσοτήτων βαμβακιού στην τιμή των 260 - 275 δρχ. το κιλό πολύ πιο κάτω δηλαδή από μια τιμή που να καλύπτει το κόστος και να αφήνει ένα λογικό κέρδος στον αγρότη, και φυσικά αφήνοντας στο απυρόβλητο τον καταστροφικό κανονισμό και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Αυτό είναι το "ρεζουμέ" της σύσκεψης των κυβερνητικών συνδικαλιστών στην Ενωση Λάρισας που πέρα απ' όλα τ' άλλα "έφτυσαν" κατάμουτρα και την ίδια την αυτόνομη ύπαρξη της Ενωσης και του συνεταιριστικού κινήματος, με την ιδιοποίηση του τίτλου της για καθαρά κομματικές σκοπιμότητες. Τελικά, ο ρόλος των πρώην «μπλοκατζήδων» και νυν κυβερνητικών στελεχών δεν είναι μόνο υπονομευτικός του αγροτικού κινήματος. Είναι και επικίνδυνος με τα νέα ήθη και έθιμα που εγκαινιάζουν ως τακτική στο συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Τα μεγάλα λόγια για μπλόκα και αγώνες στα Τέμπη είναι τα "30 αργύρια της προδοσίας" των νεοδημοκρατικών στελεχών απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς και συνολικά στους αγρότες».

«Απομονώστε τους...»

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ επισημαίνει:«Για ποια "όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά" μιλάνε όταν αποδέχονται τη συνολική στρατηγική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που βάζει ταφόπλακα στο βαμβάκι και στα άλλα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, οδηγώντας στο 2006 με μαθηματική ακρίβεια στο βίαιο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που καλλιεργούν βαμβάκι - καπνό - στάρι - τεύτλα - κλπ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που σήμερα κυβερνά αυτό τον τόπο είναι "βασιλικότερη του βασιλέως" στην "ευρωπαϊκή" μας προοπτική και σ' ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους αγρότες, πράγμα που το ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και ως αντιπολίτευση να ενσωματωθούμε πλήρως ως χώρα σ' αυτές τις πολιτικές. Ηγετικά στελέχη της ΝΔ "τέως μπλοκατζήδες" έπαιξαν και παίζουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο κίνημα ως "Δούρειος Ιππος" της κυβέρνησης, αποδεχόμενοι ως μη αναστρέψιμα τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ, με στόχο να εγκλωβίσουν τη στρατηγική του αγροτικού κινήματος στις λογικές της διαχείρισης και ενσωμάτωσης σ' αυτά τα δεδομένα. Να εξαφανίσουν ό,τι θυμίζει τα ανατρεπτικά συνθήματα και πλαίσια των μεγάλων ηρωικών αγώνων του '96. Να "βγάλουν λάδι" την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ που πολύ γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση με την πλειοψηφία της αγροτιάς και ιδιαίτερα με τη μικρομεσαία αγροτιά, εξαιτίας της πολιτικής της.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες πρώτα απ' όλα να απομονώσουν αυτούς τους ξεπουλημένους αγροτοπατέρες της ΝΔ, όπως έκαναν και με εκείνους του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τη ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ.

Να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούν, δηλαδή με συντονιστικές επιτροπές - αγροτικοί σύλλογοι - συνεταιρισμοί - μεμονωμένα να υιοθετήσουν το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΥ για όλα τα προϊόντα και για τους γενικότερους στόχους του αγροτικού κινήματος.

Οσο για τη συγκεκριμένη αγυρτεία της κυβέρνησης να μην παραλαμβάνει τα βαμβάκια που παρήγαγαν τα χωράφια εφευρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες και τερτίπια η ΠΑΣΥ απαιτεί:

- Απορρόφηση όλης της ποσότητας βαμβακιού που παρήγαγαν τα χωράφια και στην τιμή στόχου που είναι 362 δρχ./κιλό. Για τα πρώτα 100 στρ. ιδιόκτητα ή 150 στρ. ενοικιαζόμενα να μην ισχύσει το πρόστιμο συνυπευθυνότητας και από κει και πάνω να υπάρχει κλιμάκωση.

- Από τώρα να τεθεί ο στόχος της κατάργησης του πλαφόν και των προστίμων και συνολικά του κανονισμού για το βαμβάκι, τη στιγμή που η ΕΕ είναι ελλειμματική γι' αυτό το προϊόν.

Συνολικά ως ΠΑΣΥ παλεύουμε για κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη βάση των δυνατοτήτων της χώρας μας και των αναγκών του λαού και των γενικότερων συναλλαγών της χώρας μας με άλλες χώρες σε ισότιμη βάση και αμοιβαίο όφελος».

Καταλήγοντας η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ υπογραμμίζει: «Η ΠΑΣΥ ήδη έχει προκηρύξει πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 31 Γενάρη με πλαίσιο και στόχους που τέθηκαν και στις κινητοποιήσεις στις 13 Νοέμβρη του περασμένου έτους. Πάνω σ' αυτήν την κατεύθυνση η ΠΑΣΥ είναι ανοιχτή για παραπέρα βελτίωση των αιτημάτων και των στόχων.

Καλούμε όλους τους φορείς των αγροτών να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη την Τρίτη 11 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Μετροπόλ" της Λάρισας.

Να προετοιμάσουν από τώρα τη συμμετοχή τους και τις μορφές πάλης στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση στις 31 Γενάρη 2005. Να γυρίσουν την πλάτη στις φιέστες των κυβερνητικών αγροτοσυνεταιριστών και να μην πέσουν στην παγίδα των ψευτοκινητοποιήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ