Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΚΕ
Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τους 500 απολυμένους στο ΑΠΘ

Το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των 500 απολυμένων εργαζομένων σε εργολαβίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φέρνει με Επίκαιρη Ερώτησή το ΚΚΕ στη Βουλή. Ο βουλευτής του Γιώργος Χουρμουζιάδης, απευθυνόμενους στους δύο αρμόδιους υπουργούς, Παιδείας και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επισημαίνει:

«Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι μέσω εργολαβιών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γιατί δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις εργασίας τους.

Οι συγκεκριμένοι 500 περίπου εργαζόμενοι, ενώ υπηρετούν στο ΑΠΘ και πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σχετιζόμενες άμεσα με την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος, προσλαμβάνονται με το απαράδεκτο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων από τους εργολάβους που συνάπτουν συμβάσεις έργου για διαφορετικές λειτουργικές δραστηριότητες (καθαριότητα, φύλαξη κλπ.) με το πανεπιστήμιο. Το πρόβλημά τους είναι χρόνιο, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προϋπηρεσία πολλών χρόνων, ορισμένων μάλιστα ξεπερνά και τα 15 χρόνια.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αφ' ενός, στους ίδιους τους εργαζόμενους, πρόβλημα κοινωνικής επιβίωσης και αφ' ετέρου στερεί από το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας προσωπικό με πολύτιμη εμπειρία και γνώση του εργασιακού του αντικειμένου».

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ, καταλήγει: «Επειδή το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων είναι επιεικώς απαράδεκτο και εγκυμονεί και κινδύνους διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Και επειδή το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε Ελληνα πολίτη. Και επειδή την ευθύνη για την κατάσταση αυτή την έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε ομήρους τόσο δικούς τους όσο και των εργολάβων, ερωτώνται οι δύο υπουργοί αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις όλους τους εργαζόμενους, μέσω εργολάβων, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ