Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ιάκωβος Μιναϊδης
Ιάκωβος Μιναϊδης
φΩΤ.

Στις 19 Γενάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ (Θεόδωρου), ο οποίος ζούσε στη Σκύδρα Πέλλας. Γεννήθηκε το 1924 και από τα εφηβικά χρόνια του εντάχθηκε στο θρυλικό 30ό Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, που έδωσε σκληρές μάχες ενάντια στους κατακτητές στην Εδεσσα και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον Εμφύλιο, από τους πρώτους στο ΔΣΕ και από τους πιο θαρραλέους μαχητές στις περιοχές Πάικου, Καϊμακτσαλάν και Βερμίου.

Τραυματίστηκε στη μάχη της Φλώρινας. Πέρασε πολιτικός πρόσφυγας στη Γιουγκοσλαβία, στην Τσεχοσλοβακία και στη Ρουμανία, όπου φοίτησε στη σχολή «Μπελογιάννη».

Στις δύσκολες συνθήκες, μετά τον Εμφύλιο, στάλθηκε το 1954 στην Ελλάδα με αποστολή την οργάνωση πυρήνων του ΚΚΕ στην περιοχή του. Πιάστηκε και πέρασε φριχτά βασανιστήρια και από Στρατοδικείο. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 17 ολόκληρα χρόνια. Από το 1954 ως το 1957 στο Επταπύργιο, από το 1957 ως το 1967 στα Γιούρα, και από το 1962 ως το 1970 στη Λέρο.

Ως το τέλος της ζωής του αγωνίστηκε για ένα καλύτερο αύριο για το λαό, για μια αταξική κοινωνία.

Στη μνήμη του η οικογένειά του και οι σύντροφοί του στην Πέλλα θα τον θυμούνται για πάντα και προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΒ Σκύδρας και η ΚΟΒ Σκύδρας 100 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Το χρονιάτικο μνημόσυνό του θα γίνει αύριο, Κυριακή 16 Γενάρη στον Αγιο Στέφανο Σκύδρας.

* * *

Στη μνήμη του ΒΑΣΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ η Μ. Π. προσφέρει για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ 3.000 ευρώ. Για την αντιστασιακή δράση του Βάσου Παυλίδη και τη ζωή του στα ναζιστικά κολαστήρια γράφει ο παιδικός του φίλος και συγγραφέας Χρήστος Σαμουλίδης στο βιβλίο του «Στα ναζιστικά στρατόπεδα. Η Ομηρία του Νο 114016 KR GEF», εκδόσεις «Ιωλκός».

Θεώνη Ασημακοπούλου
Θεώνη Ασημακοπούλου
* * *

φΩΤ.

Κλείνουν 4 χρόνια ατέλειωτου πόνου και πίκρας από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μου ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΣ, ο ανιψιός μου, τόσο αναπάντεχα, όρθιος, όπως περπατούσε κι έπεσε όρθιος σαν τη λεύκα που γκρεμίζει η θύελλα. Αυτή τη θύελλα δεν την άντεξε ο Αρης. Δεκαοχτώ μερόνυχτα έδωσε μια άνιση μάχη με τη ζωή αλλά νικήθηκε.

Εφυγε πολύ νωρίς. Δεν πρόλαβε να εκπληρώσει τους στόχους του, τα σχέδιά του για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο, τα όνειρά του, τα όνειρά μας για τη ζωή, για το μέλλον, για το σοσιαλισμό. Ο Αρης είχε μια άσβεστη φλόγα, που έκαιγε μέσα του, μελετούσε, πονούσε, έψαχνε, ερευνούσε. Πάντα για τις αιτίες της ανατροπής. Εγραψε άρθρο «Ο Δούρειος ίππος» Γκορμπατσόφ, Γιάκοβλεφ, Σεβαρντνάτζε. Και βιβλίο για τη μαφία της Σοβιετικής Ενωσης.

Το 1972 οργανώθηκε στη ΜΟΔΝΕ και μάλιστα ήταν ένας από τους συντελεστές και οργανωτής, υπεύθυνος στην οργάνωση των συμμαθητών του στη ΜΟΔΝΕ στα Γυμνάσια του Παγκρατίου και της περιοχής.

Το 1973, στην εξέγερση της Νομικής, ήταν όλες τις μέρες κάτω από τη Νομική και στην έξοδο έδωσε το μαχητικό του «παρών». Εγινε μέλος της ΚΝΕ. Το καλοκαίρι του 1973 τελείωσε το Γυμνάσιο. Πήρε αποστολή να αντιπροσωπεύσει τη ΜΟΔΝΕ στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ στο Ανατολικό Βερολίνο. Από κει στάλθηκε από το Κόμμα στη Μόσχα για σπουδές - για δημοσιογράφος.

Τελείωσε το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ με δύο διδακτορικά: Δημοσιογραφίας και Φιλοσοφίας.

Φοιτητής έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Το 1980 με την επιστροφή του δουλεύει στο «Ριζοσπάστη» και στον «902».

Το 1986 στέλνεται από το Κόμμα στην Πράγα ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ στα «Προβλήματα Ειρήνης και Σοσιαλισμού».

Με την ανατροπή επιστρέφει, δουλεύει στην ΚΕ, στον «902» και στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση».

Γιάννης Ασημακόπουλος
Γιάννης Ασημακόπουλος
Ο Αρης έφυγε με τη φλόγα πίστης και αφοσίωσης στις ιδέες του μαρξισμού-λενινισμού και της επανάστασης. Πίστευε στην τελική νίκη του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του και προς τιμή του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ προσφέρω 300 ευρώ.

Η θεία του Χρυσούλα Γκόγκογλου

* * *

Ο Απόστολος και η Αγγελική Κανιάρη - Αργυροπούλου πρόσφεραν 500 ευρώ για το 17ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη των αδελφών τους: ΘΑΝΑΣΗ Χρήστου ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ από τη Θεόπετρα Καλαμπάκας, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ. Ο Βαγγέλης εκτελέστηκε με απόφαση του έκτακτου Στρατοδικείου Τρικάλων τον Αύγουστο του 1947. Και στη μνήμη των ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΝΙΑΡΗ, αντάρτη του ΕΛΑΣ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΙΑΡΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης από την Καλλιθέα Θήβας και του ανιψιού τους ΚΩΣΤΑ Σεραφείμ Κανιάρη, πιστού και αταλάντευτου μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος έπαιρνε μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις του Κόμματος και έφυγε από τη ζωή πρόωρα και αναπάντεχα.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΑ προσφέρουμε 50 ευρώ για το 17ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Ανω Αμπελοκήπων.

Η συντρόφισσά του Ελένη, η κόρη του Μαίρη

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και κομμουνιστών ΑΝΕΣΤΗ και ΘΩΜΑΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗ, η οικογένειά τους προσφέρει 70 ευρώ προς τιμή του 17ου Συνεδρίου και εύχεται οι νεότερες γενιές με την ίδια πίστη και αφοσίωση να δώσουν τη μάχη αταλάντευτα για μια σοσιαλιστική κοινωνία.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΝΤΑΗ, από τον Κονισκό Καλαμπάκας, ο αδελφός του Στέφανος πρόσφερε 20 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των γονιών μου ΣΠΥΡΟΥ και ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΜΟΛΟΓΙΑΝΝΗ από Καρούτες Δωρίδας και στη μνήμη του συζύγου μου ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΗΝΑΪΔΗ,προσφέρω για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ 60 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εδαφικής Χαϊδαρίου.

Χαράλαμπος Ασημακόπουλος
Χαράλαμπος Ασημακόπουλος
Παναγιώτα Μολογιάννη-Μιναΐδη

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας και αξέχαστου συντρόφου, πατέρα και παππού ΝΙΚΟΥ ΓΚΕΝΑ, στελέχους του ΚΚΕ και των γονιών μου ΚΩΣΤΑ και ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο, προσφέρουμε για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΤΕΙ Αθήνας.

Η συντρόφισσά του Μαρία

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΕΔΕ προσφέρω 200 ευρώ στην ΚΟΒ Λουτρακίου-Περαχώρας για το 17ο Συνέδριο.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1924. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης-ΕΑΜ. Το 1943 πήγε στο βουνό, στο 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Κορινθίας. Τοποθετήθηκε στην ΟΠΛΑ στη δυτική Κορινθία, με έδρα την Ανω Σκούπα (Καλλιθέα). Σε μια επιδρομή Γερμανών, μαζί με τους συνεργάτες τους Λυκοποραίους, ο Νότης ήταν άρρωστος όταν αντιλήφθηκε ότι γινόταν επιδρομή, προσπάθησε να φύγει, όμως τον πρόλαβε ο Θύμιος Λυκοποραίος=Καραβέλλας, συνεργάτης των Γερμανών και πιάστηκαν στα χέρια. Ο Νότης ήταν γερό παλικάρι, θα τον καθάριζε. Τη στιγμή αυτή όμως έφτασε ένας Γερμανός και σκότωσε τον Νότη καθώς πάλευε με τον Λυκοποραίο, στις 29 Αυγούστου 1944.

Ο αδελφός του και συμπολεμιστής του στον ΕΛΑΣ Μήτσος Δέδες

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης κουμπάρας μας ΒΑΣΩΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ και για τη γιορτή της προσφέρουμε 20 ευρώ για το 17ο Συνέδριο.

Κώστας-Ιουλία Τσιόδρα

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συντρόφου και πατέρα ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΖΙΑΝΑ, μέλους του ΚΚΕ, η σύζυγός του Δέσποινα και τα παιδιά τους προσφέρουν 50 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σοφάδων.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΤΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΕΑ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η γυναίκα του Ελένη και τα παιδιά του Γιάννης και Νίκος προσφέρουν 30 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου και 20 ευρώ στο Παράρτημα Αμαρουσίου της ΠΕΑΕΑ.

Νίκος Πανταζής
Νίκος Πανταζής
* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη της πεθεράς μου ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΟΓΙΑ και του συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΣΠΥΡΟΥ ΤΟΓΙΑ προσφέρω 80 ευρώ για το 17ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης.

Τασία Τόγια

* * *

Φωτ.5

Στη μνήμη των γονιών μου ΘΑΝΑΣΗ και ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΓΑΛΑΝΗ, της συζύγου μου ΟΛΓΑΣ ΓΑΛΑΝΗ, των αδελφών μου ΓΙΩΡΓΟΥ και ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και των γαμπρών μου ΚΩΣΤΑ, ΧΡΗΣΤΟΥ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ και ΑΡΓΥΡΗ προσφέρω 50 ευρώ προς τιμή του 17ου Συνεδρίου, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης.

Νίκος Γαλάνης

* * *

φΩΤ. 3

Στη μνήμη των αξέχαστων γονιών μου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ και ΘΕΩΝΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω 100 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης.

Ευγενία Πανταζή

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ και του γιου μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ προσφέρω 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης, για το 17ο Συνέδριο.

Ευγενία Ασημακοπούλου-Πανταζή


Γιάννης Πανταζής
Γιάννης Πανταζής

Αρης Παπάνθιμος
Αρης Παπάνθιμος

Νίκος Γκένας
Νίκος Γκένας

Φωτεινή Τόγια
Φωτεινή Τόγια

Σπύρος Τόγιας
Σπύρος Τόγιας

Κυριάκος Αθανασιάδης
Κυριάκος Αθανασιάδης

Γιάννης Μπαζιάνας
Γιάννης Μπαζιάνας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ