Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο παγκόσμιος χάρτης της πείνας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πείνα «θερίζει» κυριολεκτικά σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης εκμετάλλευσης και της λεηλασίας πολλών χωρών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις πολυεθνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ, στο σημερινό κόσμο υποσιτίζονται 852 εκατομμύρια άνθρωποι!

Στην ετήσια έκθεση του FAO, αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό υποσιτιζόμενων εμφανίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες (815 εκατομμύρια). Ακόμη, υπολογίζεται ότι περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα τροφής. Τέλος, στην έκθεση τονίζεται ότι η πείνα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στις πιο αναπτυγμένες χώρες ο αριθμός των υποσιστιζομένων είναι περίπου 9 εκατομμύρια, δηλαδή όσο ο πληθυσμός της Νέας Υόρκης.

Το πιο τραγικό στοιχείο αφορά στα μικρά παιδιά και τα βρέφη. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια βρέφη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πείνας από τις πρώτες μέρες της ζωής τους κάθε χρόνο. Ο συστηματικός υποσιτισμός τους οδηγεί, όπως αναφέρει η έκθεση, σε μόνιμα προβλήματα υγείας και νοητικές ανεπάρκειες για την υπόλοιπη ζωή τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων επισημαίνει ότι, παρά τις δεσμεύσεις των πλουσιότερων χωρών και των διεθνών οργανισμών για την άμεση αντιμετώπιση της πείνας στον κόσμο, η κατάσταση πάει από το κακό προς το χειρότερο.

Συγκεκριμένα, στη διεθνή διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το 1996 και στην οποία πήραν μέρος 185 κράτη, τέθηκε ο στόχος να μειωθεί ο αριθμός των υποσιτιζομένων στο μισό, μέχρι το 2015. Ενώ, λοιπόν, το 1996 ο αριθμός των υποσιτιζόμενων στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν 796 εκατομμύρια, το 2004 ο αριθμός τους εκτινάχτηκε στα 815 εκατομμύρια. Ετσι υλοποιείται το πρόγραμμα για τη μείωση της πείνας...

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην υποσαχάρεια Αφρική. Στην κεντρική, στην ανατολική και τη νότια Αφρική, τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα από το 40% του συνολικού πληθυσμού!

Αμέσως μετά ακολουθούν οι χώρες Νότιας Ασίας (22%), Νοτιοανατολικής Ασίας (13%) και Ανατολικής Ασίας (11%). Μεγάλα ποσοστά πείνας σημειώνονται στις χώρες της Καραϊβικής (21%) της Κεντρικής Αμερικής (20%) και της Λατινικής Αμερικής (10%).

Η πείνα, βεβαίως, δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε τυχαίο. Είναι η συνέπεια μιας ληστρικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα πείνας, σε συνδυασμό με τις σχέσεις τους με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που λεηλάτησαν τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, εκμεταλλεύονται το φθηνό εργατικό δυναμικό τους και τις κρατούν σε κατάσταση μόνιμης υπανάπτυξης για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι πολυεθνικές εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ