Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κοντά στον τουρισμό «ποτίζεται» και η... Κρήτη

Με τις αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα στη... δαπανηρότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί και στην ανάγκη να εξυπηρετηθεί ενεργειακά η ...«βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, παρουσίασε την Κυριακή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η διοίκηση της ΔΕΗ το σχέδιο για την ηλεκτροπαραγωγή στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο η ενεργειακή επάρκεια στο νησί είναι εξασφαλισμένη μέχρι και το 2006, που προβλέπεται η δημιουργία ενεργειακού κέντρου στην περιοχή Κορακιές και θα λειτουργεί με μαζούτ χαμηλού θείου. Το ενεργειακό κέντρο, που θα δημιουργηθεί από τη ΔΕΗ σε δύο φάσεις, θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει, μελλοντικά, και με φυσικό αέριο (το εισαγόμενο, μειωμένων δυνατοτήτων καύσιμο που επιλέγει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των επιταγών της «αγοράς»). Η ΔΕΗ εκτιμά ότι οι προεργασίες θα πάρουν δύο χρόνια και η αποπεράτωση θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2011 ή 2012! Τότε θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια 250 MW, ενώ από το 2016 θα μπορεί να παράγει συνολικά 500 MW.

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα θα αποξηλωθεί σταδιακά, ενώ το εργοστάσιο στην Ξυλοκαμάρα Χανίων προβλέπεται να καλύπτει ένα μικρό ποσοστό φορτίων βάσης του συστήματος και κυρίως σε περιόδους αιχμής, για την απαιτούμενη εφεδρεία. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μεταξύ του 2008 - 2011 θα παρουσιαστεί έλλειμμα που θα καλυφθεί από το εργοστάσιο του Αθερινόλακου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ