Κυριακή 30 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μια ιστορία αυθαιρεσιών

Η περίπτωση του Πανελληνίου ΓΣ και πώς εμπορευματοποιείται η χαρά του αθλητισμού

Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος είναι από τα ιστορικότερα και αρχαιότερα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας μας. Με διάταγμα του 1900 του παραχωρήθηκε χώρος στο Πεδίον του Αρεως, προς χρήση, χωρίς αυτός να χάνει το δημόσιο κοινόχρηστο χαρακτήρα του. Αλλά και οι παραχωρήσεις που έγιναν το 1960 και το 1971 έγιναν χωρίς να καταργηθεί το διάταγμα του 1900. Το 1988 έγινε η τελευταία παραχώρηση των 5,5 στρεμ., με απόφαση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), με την προϋπόθεση να μη θιγεί το πράσινο. Πράγματι, ο Πανελλήνιος ΓΣ κατασκεύασε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στο περιβάλλον.

Ολα αυτά μέχρι την περίοδο του 1995-96, οπότε και έγινε πρόταση, στον ιδιοκτήτη του ΑΝΤΕΝΝΑ, Μίνω Κυριακού, με τους δικούς του όρους, να αναλάβει την προεδρία του συλλόγου. Αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, ότι, μια τέτοια μοναδική ευκαιρία, που θα του έδινε τη δυνατότητα να βάλει πόδι σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, γεμάτο από ευκαιρίες, όπως είναι ο αθλητισμός, ασφαλώς δε θα την άφηνε να του ξεφύγει. Κι αυτό έκανε. Εν ριπή οφθαλμού μετέτρεψε τον Πανελλήνιο ΓΣ σε εμπορική επιχείρηση, αδιαφορώντας για το διάταγμα του 1900 που μιλάει για το «δημόσιο κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου», γιατί αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Κυριακού. Δεν μπορεί όμως να μη διερωτηθεί κανείς αν το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση.

Το λέω αυτό γιατί από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του Πανελληνίου έχει γίνει το «έλα να δεις».

«...Οι κατασκευές διαδέχτηκαν η μία την άλλη χωρίς οικοδομικές άδειες, καταστρέφοντας τη χλωρίδα ενός ελεύθερου πράσινου χώρου, όπως είναι το Πεδίον του Αρεως...». Η κουβέντα γίνεται με τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως κ.κ. Θ. Κοκκινάκη, Γερασ. Σκλαβούνο και κα Βέρα Καραγιάννη.

«...Αμέσως καταγγείλαμε τις αυθαιρεσίες στην Πολεοδομία Αθηνών, εκείνη με τη σειρά της, αφού διαπίστωσε τις παρανομίες συνέταξε πρωτόκολλα, τα οποία χαρακτήριζαν τα κτίσματα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα, τα οποία όμως περιέργως ποτέ δεν κατεδαφίστηκαν. Επίσης έχουν γίνει αυθαιρεσίες και στα ήδη υπάρχοντα κτίσματα: Κολυμβητήριο κλπ. με διάφορες προσθήκες, χωρίς καμιά οικοδομική άδεια. Πέρα απ' αυτά η Πολεοδομία έχει καταλογίσει και χρηματικό πρόστιμο της τάξεως των 378.862,60 ευρώ, χωρίς αυτό να έχει εισπραχθεί. Για το λόγο αυτό έχει κινηθεί η διαδικασία της κατάσχεσης της κινητής περιουσίας του Πανελλήνιου ΓΣ. Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν εκτελεστεί, όπως επίσης και η κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Διοίκησης και Οικονομικών, η οποία ζητάει τη δέσμευση του αποδειχτικού ενημερότητας του Συλλόγου από την αρμόδια Εφορία. Δηλαδή λογικά, πρέπει ο Πανελλήνιος να μην έχει φορολογική ενημερότητα, και βέβαια το ερώτημα είναι εύλογο. Πώς σφραγίζουν εισιτήρια; Πώς κόβουν αποδείξεις; Πώς τακτοποιούνται οι οικονομικές συναλλαγές του συλλόγου;.. Βέβαια, όταν εμείς είδαμε την απραξία των αρμοδίων υπηρεσιών προχωρήσαμε σε μηνυτήριες αναφορές, με αποτέλεσμα να γίνουν μέχρι σήμερα τρία δικαστήρια, τα οποία με διάφορες δικαιολογίες αναβλήθηκαν. Το τέταρτο δικαστήριο ορίστηκε για τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους»...

Αυτά από την Επιτροπή Αγώνα.

Βέβαια, ο στόχος ασφαλώς δεν είναι να αποκτήσει ο κ. Κυριακού άλλη μια επιχείρηση, αλλά να μπει στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στο στίβο. Εξυπνη κίνηση. Παρθένο το έδαφος. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ΜΜΕ έβαλε πόδι στον ευαίσθητο χώρο, χωρίς να ασχοληθεί με τον ΣΕΓΑΣ και τη σωματειακή φθορά. Αντίθετα, η Ομοσπονδία στήριξε τους στόχους του, ψηφίζοντάς τον επίτιμο πρόεδρο. Και ξαφνικά από το πουθενά μάθαμε ότι έγινε και μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF). Αλήθεια, με ποιες γνώσεις; Αλλά ξέχασα ότι οι αθλητικές γνώσεις δε μετράνε ποια, έχουν αντικατασταθεί από τις επιχειρηματικές, αφού ο αθλητισμός πια έχει επαγγελματοποιηθεί. Και φυσικά, όπως πάνε τα πράγματα, πολύ πιθανόν στις εκλογές του επόμενου μήνα για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να τον δούμε και πρόεδρο.

Και βέβαια οι απλοί άνθρωποι διερωτώνται: Η πολιτεία πώς βλέπει αυτή την εξέλιξη; Τι λέει για όλα αυτά; Απολύτως τίποτα δε λέει, αφού επανειλημμένως με την παρουσία τους στις διάφορες δεξιώσεις του Μ. Κυριακού στον Πανελλήνιο παρέστη σύσσωμος. Υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιπολίτευση. Ολος ο καλός ο κόσμος, επισημοποιώντας έτσι τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Αλλά και κάτι άλλο πολύ σοβαρότερο, με την παρουσία τους αποδέχονται το νέο μοντέλο, δηλαδή την πλήρη επαγγελματοποίηση του σωματειακού αθλητισμού. Αλλωστε η παρουσία της υπουργού Φάνης Πάλλη - Πετραλιά στο ΔΣ του Πανελληνίου ΓΣ εκπροσωπεί και επισήμως την άποψη της κυβέρνησης για τον τρόπο που θα πρέπει από εδώ και πέρα τα ερασιτεχνικά σωματεία να διοικούνται.

Τι μας διδάσκει λοιπόν η περίπτωση του Πανελλήνιου;

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση της χαράς του αθλητισμού!


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώην τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ