Κυριακή 30 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Διαχείριση απορριμμάτων - ώρα μηδέν

Η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας, ύστερα από μια δεκαπενταετία τουλάχιστον πλήρους απραξίας και αδράνειας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βρίσκεται μπροστά σε ένα τραγικό αδιέξοδο, που αργά ή γρήγορα θα κληθεί να πληρώσει ο λαός. Πολύ περισσότερο που η μακρόχρονη και συνεχιζόμενη έλλειψη υποδομών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα δημιουργεί καθημερινά σοβαρά προβλήματα σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από την άποψη αυτή, αποτελεί η περίπτωση της Αττικής, όπου 25 ανεξέλεγκτες χωματερές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, ενώ ο μοναδικός νόμιμος χώρος διάθεσης απορριμμάτων, δηλαδή ο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, έχει υπερκορεστεί εδώ και καιρό. Πιο συγκεκριμένα, ήδη έχουν ξεπεραστεί τα εγκεκριμένα υψόμετρα και η παράταση της λειτουργίας του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο για την ασφάλεια των εργαζομένων σ' αυτόν, όσο και για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο τραγική, αφού εκτός από τους 5.500 τόνους σκουπιδιών που σωρεύονται στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων καθημερινά, απορρίπτονται πλέον εκεί και εκατοντάδες τόνοι λυματολάσπης από την Ψυττάλεια, καθώς συνέβη η εξής παγκόσμιας πρωτοτυπίας κακοτεχνία: Πρώτα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των λυμάτων χωρίς να έχει ξεκινήσει καν η κατασκευή μονάδας ξήρανσης της λυματολάσπης, η οποία έτσι σωρεύεται στο νησί και ρυπαίνει το Σαρωνικό. Δηλαδή, πλέον, ο βιολογικός καθαρισμός αντί να καθαρίσει τη θάλασσα, τη ρυπαίνει, ενώ η λυματολάσπη προκαλεί επιπλέον κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, όπως αυτές που συνέβησαν πριν λίγες μέρες, αλλά και στις 10 Μάρτη 2003, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο υποσταθμός του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης!


Παρ' όλα αυτά, όμως, η σημερινή κυβέρνηση, προχωρώντας ακάθεκτη με βάση την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της, όχι μόνο συντηρεί, αλλά οξύνει το πρόβλημα, καθώς δεν παίρνει κανένα μέτρο για την επίλυσή του. Αντίθετα, ενώ φρόντισε να υφαρπάξει από τον ΕΣΔΚΝΑ - και μάλιστα με ομόφωνη ψήφο των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - την αρμοδιότητα για τη δημοπράτηση και κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη θέση που επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή στη βεβαρημένη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ουσιαστική ενέργεια.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη με τις θέσεις όλων των άλλων πολιτικών κομμάτων, που εκφράζουν τη συναντίληψή τους με θέσεις υπέρ της ιδιωτικοποίησης, της πολυδιάσπασης του ενιαίου φορέα διαχείρισης, της εισαγωγής των δήθεν «καινοτομικών» και πολύ επικίνδυνων λύσεων της καύσης και της πυρόλυσης. Το ΚΚΕ έχει διατυπώσει και στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια - και πρόσφατα με συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα - ένα συνολικό πλαίσιο θέσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα, αλλά και, ειδικότερα, για την ευαίσθητη περιοχή της Αττικής. Αλλωστε η λύση αυτού του προβλήματος απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, ενιαία αντιμετώπιση, από το κράτος, που μπορεί να γίνει πράξη μόνο από μια λαϊκή εξουσία.


Eurokinissi

Ο δρόμος, λοιπόν, για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην ανυποχώρητη πάλη του λαού μαζί με όσους επί δεκαετίες δέχονται μονόπλευρα στην περιοχή τους το κύριο βάρος των απορριμμάτων, αλλά και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε: Η λύση και αυτού του προβλήματος που έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την ασφάλεια και την υγεία τους, απαιτεί μια άλλη πολιτική.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ