Κυριακή 30 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πολυεθνικές εγκαταλείπουν το Ιράν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμέσως μετά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπους και της νέας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο της προετοιμασίας των συνθηκών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τους συμμάχους της να συμπράξουν στον οικονομικό αποκλεισμό του Ιράν. Στόχος, βεβαίως, είναι να ασκηθούν επιπλέον πιέσεις στην κυβέρνηση της Τεχεράνης για την αποδοχή των όλων των αμερικανικών όρων. Μεγάλο θύμα αυτών των μεθοδεύσεων θα είναι, βεβαίως, ο ιρανικός λαός, όπως προηγουμένως ήταν ο ιρακινός.

Ετσι, η μια μετά την άλλη, οι πολυεθνικές εταιρίες που είχαν δραστηριότητες στο Ιράν, εγκαταλείπουν τη χώρα.

Το χορό των αποχωρήσεων άνοιξε η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία, βρετανικών συμφερόντων, η BP.

Η ΒΡ έχει εκτεταμένες δραστηριότητες στις HΠA και ο πρόεδρός της δήλωσε ότι «δε θα ήταν πρακτικό» να συνεχίσει να δραστηριοποιείται και στο Ιράν.

Μέσο πίεσης προς τις πολυεθνικές είναι ο αμερικανικός νόμος του 1996 για το Ιράν και τη Λιβύη που προβλέπει κυρώσεις για όποιες ξένες εταιρίες επενδύουν πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στις χώρες αυτές.

Τη σκυτάλη πήρε ο γερμανικός ο όμιλος βαριάς βιομηχανίας «Thyssen-Krupp», ο οποίος ανακοίνωσε την εκδίωξη από το Διοικητικό του Συμβούλιο του Ιρανού Μοχάμαντ Μεχντί Ναβάμπ Μοτλάγκ.

Οπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», οι απειλές της Ουάσιγκτον ότι θα αποκλείσει την εταιρία από συμβόλαια στις HΠA, υποχρέωσαν την «Thyssen-Krupp» να μειώσει το 2003 το μερίδιο του μετοχικού της κεφαλαίου που βρισκόταν στα χέρια της ιρανικής κυβέρνησης από το 7,8% στο 4,5%. H εξαγορά των μετοχών σε χαμηλή τιμή είχε κόστος για την εταιρία, μειώνοντας την τιμή της μετοχής της κατά 13 ως 18 ευρώ. O δεύτερος αμερικανικός όρος, η αποχώρηση του Ιρανού εκπροσώπου από το Διοικητικό Συμβούλιο, εκπληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες εταιρίες ευρωπαϊκές και γιαπωνέζικες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν, όπως η γαλλική «TotalElfFina» η οποία εκμεταλλεύεται στο Ιράν το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του πλανήτη.

Η αμερικανική διπλωματία επιδίδεται σε μαραθώνιο επαφών όχι μόνο με τις κυβερνήσεις των «συμμάχων» αλλά και απευθείας με τις πολυεθνικές για να επιτύχει την οικονομική απομόνωση του Ιράν. Ειδικά επιδιώκει την αποχώρηση των πετρελαϊκών εταιριών από τη χώρα, αφού η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός πόρος για τη χώρα και την οικονομία της. Ετσι, για άλλη μια φορά οι στρατηγικές επιλογές της Ουάσιγκτον διακρίνονται από την έντονη οσμή του «μαύρου χρυσού».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ