Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
Από τα ΤΕΕ σε στρατιωτικές σχολές

Ως βήμα «αναβάθμισης» της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης παρουσιάζει το υπουργείο Παιδείας τη δυνατότητα που δίνεται στους αποφοίτους του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ να εισάγονται με ποσόστωση σε σχολές στρατού, αστυνομίας και πυροσβεστικής. Η ρύθμιση προωθείται με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το προσωπικό του δημοσίου.

Η ρύθμιση αφορά αποφοίτους του Μηχανολογικού, Ηλεκτρολογικού και Ηλεκτρονικού Τομέα, του Τομέα Κατασκευών, του Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα, του τομέα Πληροφορικής - Δικτύων Η/Υ και του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Καλό, εισαγωγή θα γίνεται μέσω εξετάσεων που διεξάγονται για την εισαγωγή των αποφοίτων των ΤΕΕ στα ΤΕΙ και με την ίδια διαδικασία επιλογής, εφόσον κριθούν κατάλληλοι από τις υφιστάμενες προκαταρκτικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τους υφυπουργούς Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλο και Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη, η εισαγωγή αποφοίτων από τους συγκεκριμένους τομείς των ΤΕΕ θα προσφέρουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η εισαγωγή θα γίνεται με ποσοστό 8% για τις Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών ενώ εκτιμάται ότι για τη Σχολή Αστυφυλάκων και τη Σχολή Ανθυποπυραγών θα είναι 10-15%.

Σημειώνεται ότι από τα παραπάνω αποκλείονται οι απόφοιτοι του Β΄ κύκλου των εσπερινών ΤΕΕ. Η απάντηση του υπουργείου είναι ότι θα έπρεπε να οριστεί ειδικό ποσοστό, κάτι που δε θέλουν οι στρατιωτικές σχολές. Οπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, η ρύθμιση αυτή είναι μεταβατική μέχρι τη μετατροπή των ΤΕΕ σε τεχνικά επαγγελματικά λύκεια, οπότε οι απόφοιτοί τους θα έχουν δικαίωμα ανοιχτής πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται ωστόσο για μια κίνηση που δεν αλλάζει το χαρακτήρα των ΤΕΕ τα οποία παρέχουν κατάρτιση αντί για εκπαίδευση ενώ και με την προωθούμενη μετατροπή τους σε ΤΕΛ διατηρείται το διπλό σχολικό δίκτυο αντί για την αναγκαιότητα του ενιαίου δωδεκάχρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ